NOVI MANDATAR

S MJESTA GLOBALNOG FINANCIJSKOG DIREKTORA NA ČELO HRVATSKE Orešković će za pokretanje investicija i rasta tražiti reforme, a ne rezove

HDZ je razgovore s Oreškovićem počeo prije nekoliko mjeseci, a neslužbeno uživa i ‘potporu’ Europske komisije za mandatara
 Boris Kovačev / EPH

Nažalost, u Hrvatskoj još uvijek imamo klimu koja ne potiče ulaganja. Procedure su zamršene i dugotrajne, regulatorni se okvir prečesto mijenja, a neki si u administraciji dopuštaju da vas prebacuju od jednog referenta do drugog. Vlada čini pomake i mijenja okvir razmišljanja i rada, no otpori su veliki. U Hrvatskoj postoji puno potencijala, ali se moramo usmjeriti na konstruktivne promjene, a ne se stalno boriti protiv njih. Svijet se mijenja velikom brzinom i ne možemo raditi isto kao prije 20 ili 30 godina - ustvrdio je Tihomir Orešković u intervjuu za Banku.hr u ožujku 2014., a te rečenice govore kako je Orešković dobro upoznao sve mane hrvatske administracije i politike.

Globalna razina

Međutim, jednako tako je točno da je Orešković imao i riječi pohvale za neka ažurna postupanja domaće birokracije, pa je u razgovoru s novinarima znao istaknuti kako je Teva odabrala Plivu kao centar za financijske aktivnosti u ovom dijelu Europe, kao i za neke druge poslovne procese, upravo zbog povoljnih uvjeta poslovanja u Hrvatskoj, i to na globalnoj razini.

Jednako tako je u jednom intervjuu istaknuo kako vjeruje “da će Hrvatska naći svoj put prema uspjehu, svoju formulu kako potaknuti gospodarstvo i razvoj”.

“Ne možemo biti uspješni samo tako što ćemo rezati, trebamo pokrenuti razvoj i investicije”, naglasio je.

Međutim, jasno je kako je Orešković naglašeno reformski orijentiran i da će forsirati promjene koje će olakšati poslovanje u Hrvatskoj i privlačenje investicija. Naravno, njegov rad će ovisiti o političkoj potpori koju će dobiti od stranaka koje će ga izglasati za premijera u Hrvatskom saboru (ako se to dogodi).

Kao što je istaknuo i Božo Petrov, HDZ je razgovore s Oreškovićem započeo prije par mjeseci, a neslužbene informacije iz financijskih krugova govore da kao renomirani menadžer ima i “potporu” Europske komisije.

Šef NO-a Plive

Ako su te informacije točne, moglo bi se zaključiti da Orešković neće pristati na avanturističke ideje Mosta o radikalnoj promjeni monetarne politike koja bi mogla značajno destabilizirati hrvatsku ekonomiju.

Ipak, za svaki zaključak takve vrste treba pričekati da se novi mandatar i stranke koje ga podupiru izjasne o programu koji će provoditi u iduće četiri godine.

U tom kontekstu tek treba vidjeti i što je Orešković mislio kada je izjavio da “treba pokrenuti razvoj i investicije”, da li je mislio na poboljšanje uvjeta poslovanja ili i na određene jače državne intervencionističke mjere, koje zagovara Most, ali i Goran Marić, ekonomski strateg HDZ-a.

Oreškovićeva poslovna karijera u “realnoj ekonomiji” je prilično impresivna: u srpnju 2014. je postao šef financijskog poslovanje velike međunarodne farmaceutske korporacije Teve u Europi, a u travnju 2015. imenovan je glavnim financijskim direktorom Tevinog globalnog generičkog poslovanja s mjestom rada u Amsterdamu.

Na te dužnosti je došao s pozicije predsjednika Uprave Plive, gdje je bio od 1. srpnja 2012., a prethodno je bio predsjednik Nadzornog odbora Plive.

Orešković je oženjen i ima četvero djece, rođen je 1966. u Zagrebu, 1989. je diplomirao kemiju na Sveučilištu McMaster u Kanadi, na kojem je 1991. završio i MBA studij usmjeren na financije i informacijske sustave.

Uzbudljiv posao

Profesionalnu karijeru započeo je 1992. u proizvodnji farmaceutske tvrtke Eli Lilly u Kanadi, u kojoj je obnašao i različite funkcije u segmentu financija i međunarodnog poslovanja, uključujući Latinsku Ameriku i Aziju.

“Kad sam se vratio u Lilly radio sam na poslovima strateškog planiranja i tada su mi prvi put ponudili međunarodnu poziciju u Rusiji, a nakon toga Portoriko koji sam prihvatio. Bilo je uzbudljivo učiti o tolikim različitim kulturama, pokrivao sam i Karipske otoke i Srednju Ameriku. Bio sam odgovoran i za dio tržišta Latinske Amerike, a u to sam vrijeme upoznao i tržišta Azije i Kine”, kazao je Orešković u jednom intervjuu.

Iz te tvrtke Orešković odlazi s pozicije direktora za odnose s državnom administracijom i ekonomske poslove.

Karijeru nastavlja u Novopharmu u Kanadi, danas članici Teva grupe, na poziciji potpredsjednika zaduženog za razvoj poslovanja i specialty proizvode, te glavnog financijskog direktora. Plivi se pridružio 2009. kao glavni financijski direktor za Istočnu Europu, a 2010. imenovan je na poziciju glavnog financijskog direktora za regiju EMIA (Istočna Europa, Mediteran, Izrael i Afrika).

Napredni trendovi

Prilikom odlaska iz Plive je uobičajeno protokolarno lijepo govorio o tvrtki iz koje odlazi, ali je i u razgovoru s novinarima iskreno hvalio Plivine djelatnike.

“Preuzimanje odgovornosti za financijske operacije generičkog poslovanja Teve veliki je iskorak. Drago mi je da sam protekle tri godine stekao vrijedne uvide u kompleksno poslovanje Plive i imao priliku surađivati s vrhunskim profesionalcima koje krasi timski duh i želja za kontinuiranim napretkom i uspjehom.

Uz činjenicu da se radi o vodećoj organizaciji na hrvatskom farmaceutskom tržištu, Pliva danas predstavlja puno više od poslovanja u ovoj regiji. Zaposlenici iz Hrvatske svojim znanjem, ravnopravno s internacionalnim stručnjacima, sudjeluju u naprednim trendovima u farmaceutskoj industriji”, kazao je tim povodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 15:29