NEIZVJESNA SITUACIJA

S jedne strane popuštanje mjera, s druge više dana u samoizolaciji: ‘Dolaze novi sojevi‘

U kontekstu relaksiranja mjera treba napomenuti da se ne smije relaksirati naše ponašanje i odgovornost
Ilustracija
 Ante Čizmić/Cropix

Oboljeli od covida-19 i njihovi kontakti uskoro će opet, umjesto deset dana, u samoizolaciji provoditi 14 dana, kako je to bilo veći dio epidemije. Podsjetimo, 28. listopada prema odluci Ekspertne skupine kriznog stožera Ministarstva zdravstva, samoizolacija osobe koja je bliski kontakt osobe oboljele od covida-19 skratila se sa 14 na deset dana. Iznimka su bile osobe koje rade u ustanovama za smještaj i boravak starijih i teško bolesnih odraslih i osoba s invaliditetom, u kojima karantena traje 14 dana.

- Danas će biti objavljene nove upute s indikacijama za testiranje i karantenu. Vratit ćemo karantenu na 14 dana. Bili smo je skratili iz više razloga, no to ćemo vratiti jer je većina zdravstvenih djelatnika sada cijepljena, imamo manji broj oboljelih i ne znamo koliko imamo britanskog soja u populaciji - rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a i član Stožera.

Treninzi u dvoranama

Ipak, kako smo naknadno doznali u HZJZ-u, još se moraju odraditi razgovori na ovu temu. Razloga za smanjenje samoizolacije bilo je više, prije svega problem s nedostatkom liječnika i sestara koji su bili bolesni ili u izolaciji, a koji je postajao velik.

Problem je bilo i skrivanje kontakata jer je građanima, zbog male naknade, bilo "neisplativo" prijavljivati kontakte. Svi ti razlozi u kombinaciji s prihvaćanjem rizika od nekoliko posto da će se dio građana razboljeti poslije desetog dana samoizolacije bili su prihvatljivi. Činjenica jest da je sada većina medicinskog osoblja cijepljena, ali dolasci novih mutiranih sojeva naveli su struku da opet ide u ovom smjeru.

I dok s jedne strane imamo povećanje dana u karanteni, s druge imamo popuštanje mjera. Od ponedjeljka se otvaraju terase ugostiteljskih objekata i dozvoljavaju se treninzi u dvoranama, no uz posebne epidemiološke mjere.

Činjenica je da smo i dalje među zemljama s najboljom epidemiološkom situacijom u smislu broja novooboljelih. Više nismo na prvom mjestu, nego smo pali na treće mjesto.

- U odnosu na prošli tjedan, imamo rast broja zaraženih od gotovo 35 posto. Trenutna incidencija u Hrvatskoj je 122,7. Najvišu ima Dubrovačko-neretvanska, a najnižu Istarska županija. U odnosu na Europu, Hrvatska je na trećem mjestu, nižu incidenciju imaju Finska i Danska, a najvišu ima Češka. Stopa smrtnosti je 346,6, što nas stavlja na 19. mjesto u Europi - rekao je Capak i dodao da je bilo deset posto pozitivnih u odnosu na testirane.

I ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je situacija u ovom trenu neizvjesna.

- Zato u kontekstu relaksiranja mjera treba napomenuti da se ne smije relaksirati naše ponašanje i odgovornost. Upravo suprotno. Terase su razlog više da se građani odgovornije ponašaju - rekao je Beroš.

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i šef Stožera, pojasnio je mjere koje stupaju na snagu te naglasio da je riječ o blagom popuštanju.

Što se tiče djelatnosti ugostiteljstva, omogućeno je usluživanje gostiju na otvorenim terasama uz pridržavanje mjera, od kojih ističe radno vrijeme od 6 do 22 sata, rad samo na otvorenim dijelovima (bez pleksiglasa i stakla), osiguravanje razmaka od metar i pol između svakog stolca i najmanje tri metra između stolova, isticanje najvećeg dopuštenog broja ljudi na terasi na ulazu, dezinfekcijska sredstva…

U zatvorenom treba nositi maske, a unutra se smije ići samo na toalet. Nije dopušteno puštanje glazbe u ugostiteljskom objektu.

Što se sporta tiče, omogućeno je treniranje u zatvorenim prostorima uz pridržavanje mjera.

Prostori se trebaju provjetravati. Najveći dopušteni broj ne smije biti veći od jedne osobe na 20 četvornih metara dvorane. Dopušteni su treninzi bez kontakta sportaša, što znači da se, primjerice, treninzi borilačkih vještina i sličnih sportova smiju održavati, ali beskontaktno. Nakon svakog treninga treba temeljito očistiti dvoranu i rekvizite.

Preporuka je da se svlačionice i tuševi ne koriste, a ako ih je nužno koristiti, u njihovu prostoru ne smiju biti više od dvije osobe. Obavezne su maske osim za vrijeme vježbanja, pojasnio je Božinović. Timski sportovi poput košarke ili rukometa zapravo se i ne mogu odvijati. Odnosno, mogu se održavati kondicijski treninzi, ali ne može se odigrati, primjerice, utakmica.

Sajmovi izuzeti

Novost je i dozvola pristajanja kruzera, ali uz ograničenje od 200 putnika.

- To je izuzeće od generalne zabrane. S obzirom na to da se već sada razgovara na relaciji agencija i vlasnika kruzera, ako bismo sada imali zabranu na snazi, naši turistički djelatnici ne bi bili u ravnopravnoj poziciji - pojasnio je Božinović. Unatoč najavama, sajmovi su i ovaj put izuzeti iz popuštanja mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 00:44