ZARUBEŽNJEFT U OFENZIVI

Ruski naftni div na velika vrata ulazi u Hrvatsku: Uložit će MILIJARDU EURA!

 Tea Cimas / Cropix

Ruska državna naftna kompanija Zarubežnjeft ulazi na velika vrata u Hrvatsku. U sljedećih pet godina namjerava investirati više od milijardu eura u poboljšanje naftne infrastrukture, dok će za istraživačke projekte izdvojiti 100 milijuna eura, objavio je generelni direktor Zarubežnjefta Nikolaj G. Brunič. Vijest o ulasku na hrvatsko tržište Brunič je objavio na ruskom teritoriju, u prostorijama ruskog veleposlanstva u Zagrebu.

Ruska kompanija u Hrvatsku će ući kroz tri segmenta. Sa svojom tvrtkom Zarubežnjeft Adria, čiji su suvlasnici Zarubežnjeft, Janaf i švicarska off -shore kompanija White Falcon Holding, javit će se na ponovljeni natječaj za geološka istraživanja na devet lokacija u Hrvatskoj. Nova Vlada nedavno je poništila natječaj i uskoro bi treabao biti raspisan novi. Na tom projektu Zarubežnjeft Adria, a time i Janaf, bit će glavni konkurent Ini na poslovima istraživanjima nafte i plina u Hrvatskoj.

Nikolaj Brunič u utorak je kazao kako u švicarskoj off- shore tvrtki sjedi hrvatski poslovni čovjek. No, nije znao reći njegovo ime jer, kako tvrdi, nije sudjelovao u osnivanju tvrtke. On je tijekom jednosatne novinske konferencije kontinuirano isticao izvanrednu suradnju svoje tvrtke i Janafa te najavio velike buduće planove. To je prije svega izgradnja produktovoda na relaciji Slavonski Brod - Zagreb - Omišalj. Njime bi se transportirala dizelska goriva, benzini i i drugi naftni proizvodi iz rafinerija u Bosankom i Slavonskom Brodu. Prema njegovim riječima taj projekt je prioritet jer bi se tim cjevovodom omogučio izvoz viška naftnih derivata i stabilizacija tržišta naftnim derivatima u Hrvatskoj.

Nadalje, Brunič je otkrio da su ruske naftne kompanije izrazito zainteresirane za čuvanje strateških zaliha ruske nafte i nafte namjenje za prodaju na SPOT tržištu u skladišnim prostorima na Omišlju. Koliko je Janaf interesantan Rusima potvrđuje i najava direktora Zabružnjefta da je ruska kompanija za transport Transnjeft zainteresirana za ulazak u vlasničku struktura Janafa kada to bude moguće.

Treći projekt Zarubežnjefta za ulazak na hrvatsko tržište je njihova namjera kupovine benzinskih crpki koje u Hrvatskoj prodaje OMV. Brunič tvrdi kako su austrijskoj kompaniji već poslali ponudu za kupnju ali još nisu dobili odgovor.

Direktor Zarubežnjefta u više je navrata naglašavao kako je interes tvrtke kojoj je na čelu transparentno poslovanje u Hrvatskoj i partnerska suradnja sa tvrtkama u Hrvatskoj. Tvrdi kako su u svjetlu toga ponudili suradnju Ini po pitanju natječaja za geološka istraživanja, no nikad im na to nije odgovoreno. Brunič smatra kako to pokazuje da neki dioničari Ine nisu zadovoljni njihovim dolaskom u Hrvatsku. Na pitanje misli li pritom na MOL, Brunič je neodređeno odgovorio kako s MOL-om odlično surađuju u Rusiji i da po tom pitanju nema što za dodati.

Zarubežnjeft je preko svoje tvrtke-kćeri Optima već nekoliko godina prisutan na tržištu regije kao vlasnik Rafinerije nafte Brod i Rafinerije ulja Modriča, a prošle je godine osnovala tvrtku Nestro Sava u Hrvatskoj preko koje planira intenzivirati poslovanje na hrvatskom tržištu.

O svim ovim planovima Uprava Zarubežnjefta na čelu s Nikolajem G. Bruničem je razgovarala s potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:08