ŠEF EU U ZAGREBU

Rompuy: Hrvatski uspjeh je pozitivan signal regiji

Šef Europskog vijeća pohvalio je poboljšanje hrvatskih odnosa sa susjedima, osobito sa Srbijom
 Damir Krajač / CROPIX

ZAGREB - Herman van Rompuy danas je prvi put otkako je imenovan predsjednikom Europskog vijeća posjetio Hrvatsku te se u Banskim dvorima sastao s premijerkom Jadrankom Kosor.

Hrvatska šefica Vlade rekla je kako je s prvim čovjekom EU-a razgovarala o ispunjavanju 23. i 8. pregovaračkog poglavlja, odnosno o pravosuđu i brodogradnji.

‘Treba ispuniti sve uvjete’

- Hrvatska je spremna sva mjerila u vezi s poglavljem o pravosuđu u potpunosti ispuniti, rekla je Kosor. Što se tiče brodogradnje, uvjerena je da će se to poglavlje uskoro zatvoriti te da vlada surađuje sa sindikatima, upravom i radnicima. Kosor je izrazila uvjerenje da će Hrvatska do početka 2011. ispuniti sva mjerila, zatvoriti sva 33 poglavlja i u proljeće biti spremna za potpisivanje pristupnoga sporazuma s Unijom.

Šef Europskoga vijeća istaknuo je kako za konačno pristupanje treba ispuniti sve uvjete, od kojih je jedan i suradnja sa Sudom u Haagu. Pohvalio je, kako je rekao, hrabre vladine mjere gospodarskog oporavka.

- Globalna financijska kriza naškodila je i Hrvatskoj, ali nadamo se da neće negativno utjecati na hrvatsko pristupanje EU-u, rekao je Rompuy .

Kosor je naglasila da je dogovor o arbitražnom sporazumu bio “važna poruka ohrabrenja i nade susjedima, da se i najteži problemi mogu riješiti ako postoji povjerenje i volja da se riješe”.

Model za Europu

Van Rompuy se složio s njom te dodao da je dogovor o arbitražnom sporazumu stvorio model kako se bilateralni sporovi mogu riješiti na europski način.

- Hrvatski uspjeh na putu prema EU bit će pozitivan signal regiji da je pristupanje EU-u moguće - naglasio je Rompuy koji je pohvalio poboljšanje hrvatskih odnosa sa susjedima, osobito sa Srbijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 07:23