SUSTRET POMIRENJA

Rohatinski: Vlada podržava moje mjere, mi nismo u sukobu

Novac je HNB od 2008. godine otpuštao da bi država mogla otplatiti rate vanjskog duga
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Žestoka višednevna polemika o tome što znači HNB-ovo oslobađanja 850 milijuna eura završila je susretom guvernera HNB-a Željka Rohatinskog i premijerke Jadranke Kosor u Banskim dvorima na kojem su, čini se, razjašnjeni nesporazumi na relaciji Vlada - HNB.

Poziv premijerke

Do susreta je došlo na poziv premijerke, a guverner kaže da ju je detaljno upoznao s tom odlukom HNB-a.- U razgovoru su razjašnjene sve nedoumice, a posebno one koje se odnose na funkcioniranje modela A i B - kazao je Rohatinski, ističući da je vrlo zadovoljan razgovorom za koji kaže da je bio “sveobuhvatan i otvoren”.

Iako je posljednja odluka HNB-a izazvala popriličan kaos , uz brojne interpretacija njezina značaja i namjene, u biti ona ne predstavlja ništa novo u politici HNB-a. U protekle tri godine, od kada je počela kriza, centralna je banka stalno oslobađala likvidnost.

40 milijardi kuna

Donijela je čak sedam odluka kojima je ukupno ‘otpustila’ oko 5,5 milijardi eura. Okolnosti i motivi su se mijenjali, ali u najvećem broju slučajeva novac se otpuštao zbog države, da bi mogla otplatiti dug. Sada je na red došao privatni sektor i u tome je jedina promjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:46