OTETA DJEDOVINA

Rogozničani podižu zajedničku kaznenu prijavu protiv Svaguše

 CROPIX

ROGOZNICA - Vlasnici zemljišta na koje se uknjižio Joško Svaguša, predsjednik "Hajduka", odlučili su se organizirati kao bi što brže i učinkovitije vratili otetu imovinu.

Razmišljaju čak i o podizanju zajedničke kaznene prijave protiv Svaguše i Josipa Grbića, potomka nekad imućne rogozničke obitelji Lušić- Kura, inače aktualnog direktora "Hajduka" koji je 17. siječnja 2008. godine Svaguši prodao čitav ZK uložak 4468 s oko 110 različitih nekretnina.

Rogozničani su tako preko noći ostali bez svojih kuća, vrtova, pašnjaka, oranica, spremarnica i obora u srcu Rogoznice na Otoku, na Krčinama, u Zatoglavu, Oglavcima... Grupa oštećenih građana odlučila je ispitati i javnosti obznaniti podatak koliko je Svaguša platio poreza na kupljene i uknjižene nekretnine, jer kažu, Porezna uprava dužna je u ovom mutnom slučaju javnosti predočiti elaborat o procijeni.

- Nije Svaguša kupio nekretnine na pijaci. Ako se čestice zemlje i donekle mogu procijeniti gledajući u mapu, za čvrste objekte vještaci moraju izići na teren. Država i lokalna zajednica u ovoj zemljišnoj malverzaciji oštećeni su za milijune kuna. Primjerice, zemljište obitelji Josipa Koljanina na predjelu turističke zone Medine iznosi oko 2000 metra četvornih. Tržišna vrijednost četvornog metra na toj lokacije je 200 eura. Obitelj je dakle tu zemlju mogla prodati za 400 tisuća eura, a Svaguša je Poreznoj upravi samo za tu nekretninu trebao plati 20 tisuća eura jer porez na nekretnione iznosi 5 posto od procijenjene vrijednosti - kaže Mira Biljaković čija majka je također žrtva Svagušine uknjižbe.

Da je Porezna uprava, kažu oštećeni Rogozničani, dobro odradila svoj posao i da je plaćen stvarni iznos poreza Svaguša ne bi ne bi kupio čitav zemljišno-knjižni uložak. Joško Svaguša očito nije ni znao što kupuje, jer da je znao ne bi kupio tuđe kuće ili primjerice male vrtove u srcu Otoka od svega dvadesetak kvadrata i to ispred tuđih kuća.

S veličinom otuđenog zemljišta se spekulira. Sam Grbić kaže da se radi tek od 5-6 tisuća metra četvornih, dok neki u Rogoznici i to dobro upućeni, tvrde da se radi čak oko 300 tisuća kvadrata. Neka mu se od tih 110 parcela samo na dvadesetak nitko ne javi, Svaguša i Grbić su profitirali -tvrde ogorčeni Rogozničani.

Ljude još zanima tko je u ovoj uknjižbi bio Svagušin odvjetnik i koji sudac vodio spor, jer vele, trebalo je pored knjižnih vlasnika provjeriti i posjednike. Veseli ih jedino što je šibensko Državno odvjetništvo već formuliralo spis i od policije zatražilo izvidne radnje i provjeru svih okolnosti 'slučaja Svaguša'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:51