DRŽAVNA MATURA

RODITELJI ISPITOKRADICA PLATIT ĆE MILIJUNSKU ŠTETU 'To vam je isto kao da opljačkate banku'

Maturatni su jučer trebali pisati esej iz hrvatskog, ali je cijeli proces stao zbog krađe u pulskoj gimnaziji ‘Juraj Dobrila’
 CROPIX

Troje punoljetnih maturanata, maturantica i ženska osoba u dobi od 43 godine privedeni su zbog sumnji da su sudjelovali u krađi dvaju testova državne mature. Krađa se dogodila u privatnoj školi “Juraj Dobrila” iz Pule, a po još uvijek neslužbenim informacijama osumnjičeni su ukrali ključ prostorije s arhiviranim testovima. Zbog krađe samo dvaju primjeraka ispita svih 40 tisuća maturanata u državi dobilo je odgodu pisanja mature: esej s novim pitanjima pisat će danas, a test iz hrvatskog 26. lipnja.

Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja - ključnog tijela za organizaciju i provedbu mature - izjavili su da će netko morati kazneno odgovarati i nadoknaditi štetu čiji iznos još nije utvrđen. Nisu precizirali tko, no moguće je da je riječ o roditeljima maturanata. Procjenjuje se da je riječ o trošku manjem od milijun kuna, što uključuje troškove tiskare, pakiranja i slanja nove inačice testova u 400-tinjak škola po državi. Iako nije bilo potvrde da su kradljivci distribuirali test (po jednoj verziji oba su ispita završila u WC-u), zbog narušene sigurnosti moralo se ići u odgodu čitavog ispita.

Ravnatelj škole nije bio spreman govoriti o sankcijama za učenike, no oni bi, smatraju upućeni, morale podrazumijevati mjeru isključenja.

- Što to znači ako imaju mogućnost upisa u bilo koju drugu školu - komentira Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu.

Hitno tiskanje testova

Da bi na vrijeme, do danas u 8 sati, novih 40-ak tisuća ispita stiglo do škola, primjerci su tiskani u noći. Iz PNUSKOK-a su ponudili pomoć Centru osiguravanjem glisera koji bi kutije s ispitnim materijalima doveli do otočkih škola.

Paralelno, zbog sumnji da je tema, odnosno ispit iz eseja procurio i iz nekoliko zagrebačkih škola još tri dana prije krađe u Puli, ministar znanosti Vedran Mornar najavio je da će od policije zatražiti da proširi istragu. Čitavog dana maturanti su, naime, medijima slali poruke s fotografijama navodnih ispita iz eseja, a prvi primjerci koji su se pojavili iz Srednje škole Benedikta Kotruljevića u Zagrebu. Uprava škole to je demantirala. Naknadno se pojavila informacija da je tema eseja koji se jučer trebao pisati bila djelo “Patnje mladog Vertera”. Na upit novinara je li to bila tema odgođenog eseja, ministar je odgovorio: “Ne znam. Niti ja ne smijem znati što će se polagati na maturi”.

Čitav događaj ministar je nazvao incidentom za koji ne smatra krivima odgovorne u Nacionalnom centru niti u Ministarstvu znanosti. Ipak, dao je naslutiti krivca.

- Čini mi se, no volio bih pričekati policijski izvještaj, da je došlo do kršenja procedure u školu u Puli. Sve to ćemo detaljno istražiti - izjavio je Mornar.

Propust u školi

Branimir Červar, ravnatelj pulske privatne škole, ujedno ispitni koordinator u školi već punih 10 godina, potvrdio nam je da su ispiti bili pod ključem, ali da im se “dogodio jedan propust”. Zbog istrage nije precizirao kakav.

- Ja sam bio taj koji je morao upaliti crveni alarm. Zbog ovog događaja u našoj školi nanesena je velika šteta cijeloj Hrvatskoj zbog narušene sigurnosti testova - rekao je, dodajući da su ključ prostorije imali on i tajnik škole. Maja Jukić, ravnateljica Nacionalnog centra, izjavila je pak da je riječ o kriznoj situaciji.

- To vam je kao kada netko opljačka banku. Iako smo ove godine višestruko pojačali zaštitu ispitnih materijala, savršenog rješenja protiv krađe nema - izjavila je jučer Maja Jukić, kojoj je policija u noći na srijedu, u 1 sat, potvrdila krađu. Uslijedilo je cjelonoćno nazivanje 400 ispitnih koordinatora po školama, ne bi li ih se informiralo o potrebi odgode mature.

Policija pratila ispite

Na pitanje na koji je način ove godine bila dodatno zaštićena matura, ravnateljica je objasnila kako se Centar konzultirao s nizom profesionalnih kuća za zaštitu, koji su im ponudili savjete. O detaljima nije govorila. Otkrila je tek da su ispiti u otočke škole stizali pod policijskom pratnjom. Upitana bi li zaštita bila bolja da Centru nije smanjen budžet (lani su rebalansom izgubili 7,4 milijuna kuna), odgovorila je niječno.

- Nacionalni centar ne može spriječiti kriminal. Ljudski faktor uvijek je prisutan - komentar je ravnateljice.

Prema planu, troškovi ovogodišnje mature trebali su iznositi oko 18 milijuna kuna.

Kradljivci državne mature završili u pritvoru

Četvoro maturanata pulske privatne Gimnazije Juraja Dobrile i majka jednog od njih završili su u pritvoru Policijske uprave istarske radi krađe ispita državne mature.

Pulska je policija dovršila kriminalističko istraživanje nad 43-godišnjakinjom, 18-godišnjakinjom i trojicom 18-godišnjaka. Tereti ih se da su počinili kaznena djela teška krađa te skidanje i povreda službenog pečata i znaka, dok se 43-godišnjakinju sumnjiči da je počinila i kazneno djelo pomoć počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela.

Kako je pokazala istraga, nakon prethodnog dogovora, troje 18-godišnjaka i i 18-godišnjakinja su u utorak, između 10 i 15.50 sati, na zadnji dan nastave, u prostorijama škole u Ulici Ruže Petrović u Puli, uzeli ključ prostorije u kojoj su bili zaključani ispiti. Potom su iz te prostorije ukrali dva ispita za državnu maturu, eseje iz hrvatskoj jezika, te vratili ključ. Papire su nakon toga odnjeli 43-godišnjakinji, koja je zapečaćene ispite otvorila, a potom i uništila. (Luka Benčić)

Sumnjivo velik porast uspješnosti

Kako neslužbeno doznajemo, postoje saznanja da su prilikom provođenja nekoliko posljednjih državnih matura svi procesi koji su provođeni u prostorijama Centra bili na niskoj sigurnosnoj razini. Tako su pojedini studenti tijekom noći ostavljani bez nadzora uz tiskane i otvorene ispite državne mature. Većina angažiranih studenata prve četiri godine državne mature, kao i osoba koju je Centar angažirao da nadgleda njihov posao, dolazili su iz Šibenske županije. Zanimljiva je podudarnost da su jedino učenici ove županije od svih učenika u RH koji su pristupali ispitima državne mature u pet godina poboljšali rezultate za 40 posto. ( T. Ž.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:47