KOOPERANT 3. MAJA

Riječki poduzetnik osumnjičen za kriminal težak 90 milijuna kn

Mate Markanović nije plaćao porez, doprinose i druga davanja. Špekulira se da je bio pod političkom zaštitom HDZ-a kao jedan od najizdašnijih donatora njihovih kampanja
 Davor Žunić/CROPIX

RIJEKA - Riječka policija danas je podnijela kaznenu prijavu protiv Mate Markanovića, jednog od najpoznatijih riječkih poduzetnika i nekadašnjeg člana NO Brodogradilišta 3. Maj u kojoj ga se tereti za gospodarski kriminal težak nevjerojatnih 90 milijuna kuna.

U kratkom policijskom priopćenju navodi se da je Markanović u svojstvu vlasnika i predsjednika uprave tvrtke iz Rijeke, a radi se o Teri Croteku, u razdoblju od 6. prosinca 2006. do 31. prosinca 2009. godine, a sve za vrijeme neprekidne blokade žiro računa TERI Croteka, izbjegavao podmirenje utvrđenih obveza po osnovi poreza, doprinosa i drugih davanja. Istovremeno naplatu potraživanja Croteka obavljao je putem ugovora o cesijama koje je s dužnicima zaključivao na ime svoje druge tvrtke koju je nazvao Tekol Teri.

Istražitelji su izračunali da je na taj je način Državni proračun oštetio za najmanje 89.677.267,28 kn, odnosno svom Teri Croteku protupravno pribavio imovinsku korist.

Većina iznosa uglavnom se odnosi na već poznati porezni dugu Markanovićeve „glavne“ tvrtke Teri Crotek koju je osnovao davne 1991. godine, a koja sve svoje poslove obavljala kao najveći kooperant Brodogradilišta 3. Maj. Markanovićev porezni dug već je odavno poznat i sada svi postavljaju logično pitanje što su nadležne institucije radile do sada i čekale da se dug dodatno poveća do gotovo nevjerojatnog iznosa od 100 milijuna kuna.

Špekulacije koje su stizale iz riječkih političkih kuloara govorile da se razlog tome krije u činjenici da je Markanović cijelo vrijeme bio pod političkom zaštitom HDZ-a kao jedan od najizdašnijih donatora njihovih kampanja. Markanović je dugo vremena odolijevao i kritikama da je kao vlasnik najveće kooperatntske tvrtke i član NO-a 3. Maja u klasičnom sukobu interesa.

Istovremeno, prosječno je godišnje s brodogradilištem sklapao poslove vrijedne 40 milijuna kuna, a te kao član NO-a direktno odlučivao o tome kome će posrnuli škver platiti svoje obaveze pri čemu je navodnio favorizirao svoje neplaćene račune.

Očito je kako su se odnosi u vlasti promijenili, te je ostavši bez političke zaštite Markanović našao na „ledini“ i končano došao pod lupu policijskih istražitelja. Zanimljivo je kako su, usprkos doista ogromnom iznosu štete koji je pretrpio proračun, istražitelji odlučili da se postupak protiv njega provede redovnim putem, odnosno bez privođenja istražnom sucu. Kaznena prijava predana je nadležnom državnom odvjetništvu u Rijeci koje će odlučivati o njegovom daljnjem progonu. Inače doznajemo da je uz Markanovića zbog navedenog kriminala prijavljen i jedan od direktora u njegovim tvrtkama.

Markanović opovrgava optužbe

RIJEKA - Mato Markanović na pitanje kako komentira podnošenje kaznene prijave izjavio je kako je iznenađen i kako ne razumje zašto ga je policija prijavila.

- Radi se o iznosima i navodnim dugovima oko kojih mi već godinama vodimo sporove s nadležnim institucijama i resornim ministarstvom. Većina ih je u tijeku, štoviše neke od tih sporova smo i dobili, a neki od njih su otišli u zastaru - kazao je Markanović pomalo ogorčen našim prenošenjem policijske prijave. Tvrdi kako svo vrijeme radi prema valjanim rješenjima središnje porezne uprave. Također navodi da je još 2006. Godine podnio program restrukturiranja poslovanja tvrtki na koji nije mu nikad nije odgovoreno.

- Zatražili smo i deblokade računa što nam je dvaput odobreno, ali i opet blokirano. Za sve što navodim imam dokumente. Spreman sam se očitovati na svaku njihovu tvrdnju - navodi Markanović dodajući da je u navedenom razdoblju platio 42 milijuna poreznih obveza i još 30 dodatnih milijuna kuna na ime kamate, te da mu je jedni cilj u svemu bilo očuvanje 200-300 radnih mjesta Kaže i kako je u sporovima oko navodnog poreznog duga ponudio i jamstvo imovinom tvrtki čiju su vrijednost banke procijenila na 15,5 milijuna eura, dakle više od navodnog duga.

Uglavnom, kaže kako je žrtva sporosti hrvatskih institucije i njihove nekoordiniranosti, a osvrnuo se i na navodnu političku podobnost tvrdeći da nikada nije bio miljenik HDZ-a što također argumentira podacima o tome koje je sve poslove izgubio kada je 2004. Godine HDZ ponovno došao na vlast. (Alen Kurbanović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 16:21