PRESEDAN

Riječanka pobijedila HZZO: Sud odlučio da su je diskriminirali kao trudnicu

Deset dana nakon zaposlenja doznala da je trudna, a HZZO procijenio da se radi o fiktivnom ugovoru o radu
 Philipp Von Ditfurth/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Prije 11 godina Riječanka K. J. zaposlila se u jednoj tvrtki, a deset dana kasnije doznala je da je trudna. Desetak dana prije sklapanja ugovora o zasnivanju radnog odnosa bila je na postupku in vitro oplodnje koji je polučio rezultat. No, HZZO je procijenio da se radi o fiktivnom ugovoru o radu, zasnovanom samo radi ostvarivanja prava trudnica i rodilja koja proizlaze iz radnog odnosa, te ju je proglasio nezaposlenom, uskrativši joj sve ono što joj po zakonu pripada.

K. J. se obratila Centru za participaciju žena u društvenom prostoru iz Rijeke te je podignuta tužba protiv HZZO-a zbog spolne diskriminacije.

Kako je u Rijeci izvijestila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, Europski sud za ljudska prava, do kojeg je slučaj došao nakon što je prošao sve hrvatske sudske instance, 4. veljače ove godine presudio je u korist K. J. Europski sud utvrdio je da je njoj povrijeđeno pravo na mirno uživanja vlasništva te da je bila diskriminirana, i to zato što nije ostvarila pravo na naknadu za vrijeme čuvanja trudnoće, kao i porodiljnu i rodiljnu naknadu koju joj je HZZO odbio isplatiti u punom iznosu, kao zaposlenoj osobi.

- HZZO nije proveo nikakvu istragu koja bi dokazala da se radi o fiktivnom zasnivanju radnog odnosa, već je svoju odluku donio temeljem mišljenja ginekologa da se trudnicama koje su začele in vitro preporučuje mirovanje, tako da su procijenili da ona nije sposobna za obavljanje posla. Riječ je o slučajevima s kakvima se stalno susrećemo, bez obzira na to radi li se o potpomognutoj oplodnji ili običnoj trudnoći.

Tu se radi o spolnoj diskriminaciji temeljem trudnoće na koju stalno upozoravamo, s obzirom na to da, kada je riječ o muškarcima, HZZO ne procjenjuje na isti način radi li se o fiktivnim ugovorima, već to moraju nekako dokazati ako imaju sumnju - kaže pravobraniteljica, ističući da je ova presuda važan presedan koji bi mogao promijeniti tu praksu.

Odvjetnica Katja Jajaš, koja je zastupala K. J., majku sada već 11-godišnjih blizanaca, kaže da joj je odlukom Europskog suda, koja je obavezujuća, dosuđeno 7 i pol tisuća eura. Trudnica je prije zasnivanja novog radnog odnosa bila 14 godina u neprekinutom radnom odnosu, a novi je ugovor zasnovala radi preseljenja, i to kada još nije znala hoće li uspjeti in vitro oplodnja, odnosno je li trudna.

Ova pobjeda otvara put drugim trudnicama u Hrvatskoj za tužbe protiv HZZO-a, ako oni odbijaju ispoštovati prava koja proizlaze iz njihovih ugovora o radu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:14