SEZONSKA ZARADA

REPORTERI PRERUŠENI U STRANE TURISTE S KRUZERA Kako su nam iz novčanika izvukli tisuću kuna

Kažu stručnjaci, nedostaje nam kvalitetna ponuda, turisti nemaju gdje ostaviti svoj novac, pogotovo ako dolaze s nekog od mnogobrojnih kruzera. Ipak, novčanik je reporterima Slobodne Dalmacije, nakon osmosatnog đira gradom za dvije osobe, kao od šale i bez da su osjetili, bio lakši za 950 kuna

Amazing! So beautiful and breathtaking! Fascinating, ah, what to say! – očekivano, i turisti iz dalekog Japana, koje su reporteri Slobodne Dalmacije zatekli u obilasku Peristila, “wow efektom” opisali su prvi susret s našim gradom.

Iako su se za posjet Hrvatskoj dugo pripremali, pa su čak i u razgledavanje krenuli s mapom grada na japanskome, koju su kupili u svojoj domovini, turističkom ponudom, kulturnim sadržajima, hranom i suvenirima naprosto su oduševljeni, potvrdili su i japanski tinejdžeri Ryota i Osamu.

S druge strane, neprestano slušamo o tome kako nemamo ni turističku, ni kulturnu strategiju. Kažu stručnjaci, nedostaje nam kvalitetna ponuda, turisti nemaju gdje ostaviti svoj novac, pogotovo ako dolaze s nekog od mnogobrojnih kruzera.

Poznata je stvar da Splićani rado grintaju, ali vizure središta mijenjaju se brzinom svjetlosti, pa u pojedinim ulicama jedva prepoznaješ vlastiti grad. Niču novi restorani i štekati, a i cijene rastu, pa nam je kugla sladoleda skočila na osam, pola litre točenog piva na 20 kuna, a ledena kava, baš kao i dva “deca” svježe narančade, na 25 kuna.

Reporteri Slobodne Dalmacije stoga su odlučili barem na nekoliko sati postati turisti u vlastitu gradu i provjeriti koliko će im Split novca izvući na početku središnjeg dijela sezone, s tim da su, napominju, pazili na svaku kunu.

“No Euro!” natpis je koji ih je već na početku iznenadio budući da su se odlučili za ulogu gosta s “plovećeg hotela”, koji je u gradu kratko, od 9 do 17 sati, te da dolaze iz Italije, a već sutra putuju za Grčku gdje je euro dobrodošao.

Na ulasku u Informativni centar nisu dobili srdačan pozdrav i osmijeh, no kada su im se obratili za pomoć, bili su vrlo ljubazni. Na izvrsnom engleskom dali su im besplatnu mapu grada i novine o gradskim atrakcijama. Odmah nakon izlaska iz centra lokalni vodiči nude im ture po jezgri.

“Upali” su u priču s Petrom Savićem, licenciranim vodičem iz agencije “Sirena”, i krenuli u 90-minutni obilazak na engleskom jeziku koji plaćaju 90 kuna po osobi. Kreće se s Rive, preko Dioklecijanovih podruma, obilazi se dio iza katedrale, Vestibul, Peristil, Jupiterov hram, Voćni trg, Pjaca, pa idemo preko Bosanske do Galerije umjetnina, i na kraju do Zlatnih vrata, gdje turu završavaju dodirivanjem Grgurova palca.

Zaželjeli su želju, spustili se do Zlatnih vrata gdje ih dočekuje klapska pjesma. Simpatični momci izazvali su popriličnu pomutnju, a prodaju i CD, koji novinari ipak neće kupiti, ali zato se za dva eura fotografiraju s ljepoticom u narodnoj nošnji.

Spuštaju se do Muzeja grada koji im je vodič preporučio, te za 20 kuna po glavi razgledavaju renesansnu Papalićevu palaču. Vraćaju se na Peristil jer bi rado posjetili i katedralu.

Ostatak priče pročitajte na stranicama Slobodne Dalmacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:27