KLASNA PODJELA

Remetinec angažirao i urara koji pritvorenicima provjerava skupe satove

Ispovijest pritvorenika: Pokraj mene je ležao čovjek koji je nožem napao svog oca. Bojao sam se zaspati
 CROPIX

ZAGREB - Odijela od kašmira, Rolex satovi, cipele Church, torbe Louis Vuitton, zlatni nakit... Sve te brendirane i vrijedne stvari postale su u posljednjih godinu dana znak raspoznavanja pritvorenika u Rementicu osumnjičenih za gospodarski kriminal.

Procedura ulaska

Klasna podjela među stanarima tog zagrebačkog pritvora vidljiva je već na prvi pogled - zločinci u odijelima i s kravatama ističu se upravo po brendiranoj odijeći, nakitu i satovima, a zbog luksuznog stila života na slobodi, teže se navikavaju na pritvoreničke uvjete. Neki od njih i u pritvoru se trude održati svoj stil života. Višnji Pevec u pritvor je dolazila njezina frizerka, a Vladimir Zagorec je, doznajemo, povremeno naručivao hranu izvana.

No, svi se oni s pritvorenicima ujutro nađu pred stražarima kad ih upućuju: “Hepići u ambulantu, ostali na doručak!” Među zatvorskom populacijom ima i onih koji su na heptanonskoj terapiji.

Prvi šok za naše menadžere, poduzetnike i političare koji završe iza rešetaka bude u pravilu susret s krevetom, priča nam jedan od ljudi upoznatih s procedurom ulaska pritvorenika u Remetinec . Zgroze se kad ugledaju metalni krevet s madracem na kojem je prije njih pitaj boga tko sve spavao.

A u krevetu do njihova - dvostruki ubojica, pljačkaš, ovisnik ili diler. - Bilo me strah zaspati - priča bivši stanar Remetinca pritvoren zbog sumnje na gospodarski kriminal. - Priprijetio sam ovom u krevetu do mog, koji mi je ispričao da je nožem napao oca. Ali kad sam vidio njegov pogled, tek sam se onda bojao zaspati - kaže.

Šokira ih i hrana jer su novopritvoreni političari i menadžeri naviknuti jesti u restoranima. Iako imaju pravo naručivati hranu izvana, to, doznajemo, rijetko koriste.

Pritvorenici imaju pravo na vlastitu odjeću, a mogu zadržati sat ili nakit, pa se po tome i razlikuju.

- Dok nisu osuđeni, imaju pravo na to. No, satove prvo provjeri naš urar da u njima ne bi bilo nešto što mogu iskoristiti. I onda ih dobiju natrag - priča čuvar. Bivši pritvorenik kaže da su mu oduzeli sat, ali je u pritvoru proveo jednu večer.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:29