SLUČAJ OTKRIO JUTARNJI

REKORDER U NEPOTIZMU Prijava protiv načelnika koji je zaposlio ženu, kumu i 11 prijateljica

Milorad Delić prijavljen je zajedno s kumom, koju je bez kvalifikacija zaposlio u staračkom domu
 Robert Fajt/CROPIX

VRHOVINE - Lička policija prijavila je zbog zlouporabe položaja i ovlasti Državnom odvjetništvu načelnika općine Vrhovine Milorada Delića (40), a zaposlenicu Dnevnog boravka za stare i nemoćne Vesnu Samolov zbog kaznenog djela nadriliječništva. Policijski službenici utvrdili su u svojoj istrazi da je Delić u lipnju 2008. godine kao službena osoba Općine na temelju raspisanog oglasa za prijem na radno mjesto medicinske sestre primio u radni odnos Vesnu Samolov koja nije zadovoljavala uvjete natječaja. Nju sumnjiče da je, otkako je tada primljena na posao pa do travnja 2012. godine, obnašala poslove medicinske sestre, iako nije imala za to propisanu stručnu spremu. Vesna Samolov još uvijek radi u toj ustanovi, doznajemo da je u međuvremenu u Beogradu završila školovanje te da sada zadovoljava propisane uvjete.

OTKRIVAMO: REKORDER U NEPOTIZMU Načelnik općine zaposlio ženu, kumu, šogora i 11 prijateljica

O nepotizmu u ovom Dnevnom boravku koji je u vlasništvu Općine Vrhovine, Jutarnji je pisao nedavno. Načelnik općine Milorad Delić, koji je u Dnevnom boravku zaposlio šogora Vukmirovića, vlastitu suprugu Mirjanu kao domaćicu, osumnjičenu medicinsku setrtru Samolov, koja mu je vjenčana kuma, te brojne poznanike, negirao je optužbe za nepotizam rekavši da su Vrhovine malo mjesto i da je nemoguće izbjeći njihove međusobne veze.

Zanimljivo je da Ministarstvo socijalne politike i mladih ministrice Milanke Opačić, čija je obitelj s majčine strane porijeklom iz Vrhovina, godišnje financira rad Ustanove sa 670.000 kuna. Osim toga, u inspekcijkom nadzoru koje je Ministartvo obavilo u Dnevnom boravku, nisu pronađene nikakave nepravilnosti. Prije desetak godina ministričina majka Općini je prodala obiteljsku kuću u kojoj je uređen Vatrogasni dom.

Delić brani ministricu Opačić tvrdeći da su napadi na Dnevni boravak neutemeljeni, a poveznica s ministricom Opačić, koja vuče obiteljske korijene iz Vrhovina, glupe.

- Projekt je startao još 2008. godine, Dnevni boravak otvorila ja tadašnja potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, provodio se dok je ministar bio Tomislav Ivić, a ministrica Opačić samo ga je nastavila. U Hrvatskoj je više od 40 projekata koji rade na sličnom principu - ustvrdio je načelnik Delić.

Korisne informacije na kojima su podignute kaznene prijave policiji je dostavio vijećnik u Vrhovinama Miro Matijević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:58