MINISTARTSVO UPRAVE UVODI PROMJENE

Redovi pred šalterima postaju prošlost: Novorođeno dijete prijavit ćete samo u bolnici

Ministarstvo uprave priprema dva pilot-projekta koji bi nam u bliskoj budućnosti trebali skratiti muke i sačuvati živce koje svakodnevno gubimo zbog kompliciranog birokratskog aparata.

Prvi projekt je jednostavna prijava novorođenog djeteta samo na jednom mjestu - u bolnici. Do sada je to izgledalo ovako: u rodilištu vam prijave dijete u općinu u kojoj je rođeno.

Nakon toga oba roditelja moraju otići u općinu po rodni list i u matični ured gdje prijavljuju djetetovo ime i prezime.

Tamo dijete dobije domovnicu s kojom u roku od mjesec dana jedan od roditelja mora otići u policiju prijaviti njegovo prebivalište i preuzeti OIB.

Tek nakon svega gore navedenog, dijete se prijavljuje za zdravstveno osiguranje koje mu je besplatno do njegove 18 godine.

U ministarstvu uprave su izračunali da ćete za sve to minimalno izgubiti tri sata i 40 minuta čekajuću u redovima na raznim šalterima. U čak 10 institucija roditelji moraju donijeti na uvid svoje i djetetovo originalne dokumente: rodni list, izvadak iz matice rođenih, osobne iskaznice, vjenčani list, domovnicu, uvjerenje o prebivalištu, uvjerenje o MBG-u, potvrdu o OIB-u...

Osim toga, morate napraviti 21 kopiju dokumenata i potrošiti oko 100 kuna za raznorazne upravne pristojbe.

- Naprosto želimo pojednostaviti proceduru. Umjesto da građani šeću od šaltera do šaltera, mi ćemo sve odraditi umjesto njih - kaže pomoćnik ministra uprave Darko Parić.

Drugi projekt bio bi integrirani servis elektronskih usluga državne uprave. Što to znači? Ministarstvo uprave, Porezna uprava, Zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i Ministarstvo znanosti spojili bi se na preko jednog integracijskog sustava kojem bi svaki građanim mogao pristupiti preko interneta pomoću korisničkog imena i lozinke koje bi dobio od tih institucija ili putem e-osobne karte.

Ovim pilotom bi se postavilo nekoliko najjednostavnijih usluga od svake ustanove. Primjerice, Ministarstvo uprave bi vam na taj način omogućilo da provjerite gdje je vaše biračko mjesto ili tko je prijavljen prebivalištem na vašoj adresi, prijavom na Zavod za zdravstveno osiguranje mogli bi vidjeti tko vam je liječnik ili ga čak promijeniti, a u Ministarstvu rada bi dobili podatak koliko vam je uplaćeno radnog staža.

- Kod nas zapravo e-usluga u nekom jedinstvenom sustavu ne postoji. Možete raditi neke stvari, ali je sve skupa jako komplicirano jer vam za svako ministarstvo treba posebna lozinka. Ovim pilot projektom, u koji smo uključili par testnih ministarstava, imati ćete samo jednu lozinku s kojom ćete moći koristiti usluge različitih ministarstava. U cijeloj ovoj priči nije toliko bitna kompleksnost usluge, nego njihova integracija - rekao je Darko Parić i dodao kako bi ovaj pilot trebao ugledati svjetlo dana već u studenom, a s pojednostavljenom prijavom novorođenog djeteta nakon toga.

Ako ovi pilot-projekti Ministarstva uprave zažive, redovi pred šalterima postali bi tek ružna prošlost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 01:04