STIŽE CIKLONA

RED SUNCA, RED KIŠE Danas u ponoć stiže nam proljeće, evo kakva nas prognoza čeka narednih dana

Zagreb, 130214.Vukovarska ulica.Danasnji suncan i lijep dan na gradskim livadama probudio je prve vijesnike proljeca, visibabe i safrani.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

Proljetna ravnodnevnica predstavlja dan u godini kada noć i dan podjednako traju i obilježava astronomski dolazak proljeća, za mnoge najljepše godišnje doba. Na sjevernoj polutki proljeće počinje večeras, 15 minuta prije ponoći. U isto vrijeme za stanovnike na južnoj polutki počinje jesen. Proljeće će trajati do 21. lipnja, kada počinje ljeto. Ljetno računanje vremena počet će u noći između 28. i 29. ožujka, kada se satovi pomiču jedan sat naprijed, piše Dubrovački.hr.

Za ljubitelje astronomskih događaja ovaj dan je prava poslastica - osim ravnodnevnice mogli su uživati i u pomrčini sunca koja je trajala sve do podne, ali i u još jednom atronomskom fenomenu - tzv. supermjesecu.

Aktualni niz dana bez kiše najduži je u dosadašnjem tijeku godine, a prilike uživati u sunčanom vremenu moći ćemo još danas i veći dio sutrašnjeg dana, javlja Crometeo . Onda nam slijedi dolazak ciklone, koja doduše neće biti odveć jaka, i djelovat će na vrijeme samo tijekom nedjelje. Ciklona će donijeti kišu koja lokalno na Jadranu može biti obilnija, a u najvišem gorju past će nešto novoga snijega. Iako će do kraja nedjelje zapuhati bura, ona u Dalmaciji neće biti ni približno jaka kao podno Velebita.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, u ponedjeljak i utorak uslijedit će stabilizacija vremena uz dosta sunca, a od srijede će početi novo nestabilno i ne odveć toplo razdoblje.

Nakon što je 2014. godina na globalnoj razini bila rekordno topla, i početkom 2015. se bilježe novi temperaturni rekordi. Početak 2015. godine je također donio rekordnu toplinu na globalnoj razini, a i zadnjih 12 mjeseci je bilo najtoplije 12-mjesečno razdoblje u povijesti temperaturnih mjerenja. Na globalnoj razini je prosinac 2014. bio rekordno topli prosinac, a siječanj i veljača 2015. su pojedinačni drugi najtopliji mjeseci u povijesti temperaturnih mjerenja tj. od 1880. godine, piše Crometeo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 01:09