KAZNILI BANKE

Recept za Hrvatsku: Srbima 3.000 eura odštete za kredite u 'švicarcima'

Banke su prema sudskim presudama obvezne izmijeniti sporne odredbe ugovora i korisnicima kredita vratiti novac koji su na taj način naplatile

Povezavši se nedavno sa srodnim udrugama iz BiH i Srbije, Udruga "Franak" koja okuplja hrvatske građane oštećene na kreditima u švicarskim francima, došla je do ohrabrujuće informacije za svoje članove, piše Slobodna Dalmacija .

Naime, srbijanski sudovi su tijekom prošle godine u korist građana riješili četiri spora koja su tamošnji korisnici kredita u "švicarcima" vodili protiv banaka zbog nametanja visokih kamata.

Kako Slobodna Dalmacija doznaje od Dejana Gavrilovića iz srbijanskog Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva", sudovi su u prvostupanjskim presudama zauzeli stav da su nezakonite odredbe ugovora o kreditima u kojima piše da banke mogu visinu kamate određivati u skladu s poslovnom politikom banke.

Time su, dodaje Gavrilović, sudovi uvažili temelj tužbi korisnika kredita u švicarskoj valuti.

- Banke su prema sudskim presudama obvezne izmijeniti sporne odredbe ugovora i korisnicima kredita vratiti novac koji su naplatile na temelju takvih odredbi. U jednom od četiri spora radi se o odšteti od tri tisuće eura. Banke su se, naravnom žalile na prvostupanjske presude, tako da na pravomoćnost odluka još čekamo - kazao je Gavrilović, koji nije siguran je li u Srbiji došlo do prekretnice u sudskom tretiranju kredita u "švicarcima", piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:30