ZASTUPNICIMA KRAĆI ODMORI

Rebalans u Saboru idućeg tjedna?

Pretpostavlja se da će se o rebalansu raspravljati na izvanrednoj sjednici koja će se održati 25. kolovoza

ZAGREB - Prvi put zastupnici će zbog rebalansa proračuna morati skratiti svoj godišnji odmor.

Hitni postupak

Izvanredna sjednica Sabora na kojoj će zastupnici morati smanjiti planirani državni proračun predviđena je za kraj kolovoza, najvjerojatnije već idući tjedan, pa će se umjesto 15. rujna na Markov trg morati vratiti dvadesetak dana prije. Može se pretpostaviti da će se izvanredna sjednica Sabora održati 25. kolovoza ili koji dan kasnije. No, zastupnici se ne bi trebali predugo zadržavati u Zagrebu jer cijelu raspravu mogu odraditi u jednom danu.

Nakon toga još treba proći proceduru za podnošenje amandmana i Vladino izjašnjavanje o njima, što znači da bi do kraja idućeg tjedna Sabor cijeli posao mogao privesti kraju.

Kritike iz oporbe

Do sada su izvanredne sjednice Sabor gotovo uvijek bile prije ljetne ili jesenske pauze, i to upravo radi proračuna, odnosno njegova rebalansa. Međutim, ove godine Vlada je rebalans pripremila tek za kraj kolovoza, zbog čega su iz oporbe već stigle oštre kritike da je to prekasno. Luka Bebić je prije šest dana izjavio da od Vlade nije dobio informaciju o zahtjevu za izvanrednom sjednicom zbog rebelansa.( S. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:05