GENERALI OSLOBOĐENI

REAKCIJE IZ SABORA 'Tek sada završili su Domovinski rat i Oluja'

Zagreb, 161112.Sabor.Hrvatski Sabor je u nastavku 6. sjednice potvrdio promjene u Vladi nakon ostavke Radimira Cacica. Cacicevo mjesto prvog potpredsjednika Vlade preuzela je Vesna Pusic, a novi ministar gospodarstva je dosadasnji ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak. Na mjesto ministrice graditeljstva dolazi Ana Mrak Taritas.Na fotografiji: saborski zastupnici ustali su i zapljeskali oslobadjajucoj presudi za generale Antu Gotovinu i Mladenu Markacu.Foto: Davor Pongracic / CROPIX *** Local Caption *** Zagreb, 16.11.2012 - Zastupnici su zapljeskali oslobadjajucoj presudi generalima u Haagu
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Saborski zastupnici dijele oduševljenje hrvatske javnosti oslobađajućom presudom generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Svi se slažu kako se radi o povijesnoj presudi, koja, osim što oslobađa generale, također vraća dignitet Domovinskom ratu.

Damir Kajin (IDS): - Najvažnije je što imam dojam da je Domovinski rat danas završio, da je Haaški sud pravedan i da je to Europa. Zločine koji su počinjeni nisu naložili Gotovina i Markač i krivci bi danas trebali imati hrabrosti pogledati generalima u oči.

Potpredsjednik Sabora Nenad Stazić: - Tek danas je završio je Domovinski rat i oslobodilačka akcija Oluja. Od danas je Hrvatska slobodna!

Srušena cijela presuda! Sud: 'Odmah pustite generale iz pritvora! Nije bilo udruženog zločinačkog pothvata, deportacije Srba ni prekomjernog granatiranja!'

Andrej Plenković (HDZ):

- Fantastična presuda, prije svega za generale Gotovinu i Markača. Čestitke njihovim obrambenim timovima, a najviše za povijesnu istinu o Hrvatskoj u Domovinskom ratu. Hrvatsku koja bez ikakve mrlje, ponosno ulazi u Europsku uniju.

- Ništa nam ne može stati na put, samo je šteta za sve one izgubljene godine. Ovo je povijesna presuda, smatra Andrej Plenković.

Gordana Sobol (SDP):

- Što reći? Pravda je na kraju zadovoljena, bez obzira što nitko ne može vratiti sve godine koje su prošle. Dobrodošli kući, poručila je SDP-ova Gordana Sobol.

SNJEŽANA PAVIĆ IZ HAAGA Gotovina je pokazao emocije tek kad je sve bilo gotovo. Nasmijao se i zagrlio Markača!

Jadranka Kosor (HDZ):

- Ovo je zaista jedan od najsretnijih dana u životima sviju nas. Na oslobađajuću presudu generalima Gotovini i Markaču apsolutno gledam kao na pobjedu Hrvatske. Ovo je veličanstven dan za Hrvatsku, dokazalo se sve ono o čemu smo govorili, što smo tvrdili i u što smo bili uvjereni - da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni, osloboditeljski, da smo imali pravo braniti svoju zemlju i da su naši generali Gotovina i Markač bili oni koji su vodili pobjedničku Hrvatsku vojsku u oslobađanju zemlje, rekla je bivša premijerka Jadranka Kosor.

Istu poruku, podsjetila je, iznijela je i za prošlogodišnje proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu:

- Najvažnije je da generali dolaze kući. Oslobođeni su, oslobođeni su onog ogromnog tereta koji se kao Damoklov mač nadvio nad Hrvatskom vezano za udruženi zločinački poduhvat.

Josip Leko (SDP)

Sud u Haagu je institucija međunarodne zajednice. Svojom odlukom je na najbolji način potvrdio da je Hrvatska vodila obrambeni, osloboditeljski, pravedan rat i da je u tom ratu poštivala međunarodna pravila ratovanja. Drugo, želim istaknuti da razumijem građane za slavlje, jer razloga za slavlje ima. Ali, svejedno moramo reći da je nakon Oluje bilo zločina s kojima se hrvatska država mora i ubuduće nositi. I treće, posebno želim dobrodošlicu generalima doma, u svoju domovinu. Mislim da je bila presudna činjenice koje su postojale a koje je žalbeno vijeće prepaznalo kao bitne. Dobio sam informaciju da je Vlada poslala avion po generale i njihove obitelji, da se vraćaju svom narodu i da će biti doček na dostojanstven način - rekao je predsjendik Sabora Josip Leko.

Ustvrdio je kako se nada da će ići na doček, te da će prije toga održati sjednicu sabora i koordinirati se s premijerom i predsjednikom.

Darinko Kosor (HSLS)

Tek današnjom presudom Haaškog suda za HSLS je završen Domovinski rat i borba hrvatskog naroda za svoju punu slobodu. Današnjom presudom skinut je povijesni žig i nepravda s hrvatskog naroda koji sada ponosno ulazi u Europsku uniju. Pravda za male narode je spora, ali na kraju je ipak pobijedila istina. Hvala generalu Gotovini i generalu Markaču i svim ostalim hrvatskim braniteljima koji su hrabro, kao mučenici, sve ove godine nosili križ svoga naroda. Nikada im to nećemo zaboraviti, komentirao je predsjendik HSLS-a Darinko Kosor.

Šime Lučin (SDP)

Nisam to očekivao, poučen ranijim iskustvima, nisam vjerovao da će to tako dobro završiti i jako mi je drago što nisam bio u pravu, ustvrdio je Šime Lučin.

Dragutin Lesar (Laburisti)

Naravno da sam sretan iako sam, priznajem, bio vrlo skeptičan da se to može dogoditi. Mislim da se sada konačno dokazalo da se isplatilo boriti protiv pobijanja točaka optužnice.

Željko Sabo, gradonačelnik Vukovara (SDP): - Slažu se emocije. Čuo sam de je Čermak plakao. Radovat ćemo se kasnije. Preko ministara koji su otišli po generale poslao sam poruku da ih pozivam da 18.11. budu u koloni sjećanja u Vukovaru.

Petar Baranović (HNS): - Donesena je ispravna presuda koje je vratila povjerenj građana u pravičnost Haškog suda i međunarodne pravde. Mislim da se ni najveći optimisti nisu usudili nadati oslobađujućoj presudi. Sad je na pravnoj državi da pronaće prave krivce i da ih privede pravdi.

Gordan Jandroković (HDZ): - Izuzetno sam sretan, nisam očekivao oslobađajuću presudu, ali pravda je ipak pobijedila. Drago mi je kao Hrvatu. Vjerujem da svi dijelimo istu radost. Ono što je bitno naglasiti, Haaški sud sada završava s radom, a Hrvatska je ovim dobila priznanje da je vodila pravedan osloboditeljski rat. Nema zločinačkog pothvata, naši generali vraćaju se kući kao slobodni ljudi. Ovo je potvrda da smo zaista narod koji je zaslužio svoju slobodu, koji pritom nije činio zločine na načlin na koji se to htjelo prikazati. I ovo je odgovor svim onim zlobnicima koji nam žele nametnuti komplekse sve ove godine. Ovo je odluka suda, ovo nema izravne veze s EU, ali, naravno, danas je naš položaj drugačiji, članica smo NATO-a, uskoro i članica EU. No, ovo je važno za hrvatsku povijest. Hvala svim braniteljima, posebno generalima koji se vraćaju kao pošteni i časni ljudi.

Željko Reiner (HDZ): - Sretan sam kao prijatelj obitelji Gotovina, s druge strane kao dragovoljac Domovinskog rata. S time je postignut cilj puno širi od oslobađanja dva naša heroja. A to je da je napokon priznato da je Hrvatska postigla svoju neovisnost stekla na pošten i častan način. Tako da je to pobjeda poštenja i neokaljanosti naša dva generala, ali je pobjeda i Hrvatske i dokaz da istina može prevladati.

Ana Lovrin (HDZ): -Gledala sam prijenos, čitanjem obrazloženja bilo je jasno da će to dobro završiti. Sretna sam radi naših generala, njihovih obitelji. Ova presuda dokazuje da nitko iz Hrvatske nije osuđen za zločine u ratu, da Hrvatska nije zločinačka država. Mi u Zadru posebno smo zadovoljni. Dokazalo se ono što smo od početka tvrdili. Pravda je koji put spora, ali dostižna.

Vesna Pusić (HNS): - Nismo znali, nisam imala nikakvu ideju kakva će presuda biti, ali pokazalo se da je ključno poštivati institucije i došla je do pravno i pravedno formulirane presude. Dokazalo se da su Gotovina i Markač nevini, da je ono što je bilo u optužnici, formulacija o udruženom zločinačkom poduhvatu, ne kao karakterizacija Domovinskog rata, nego operacije u Domovinskom ratu, da niti formalnopravno to ne stoji. Ali, što se tiče Domovinskog rata, karakter Domovinskog rata se nije promijenio ni prije ni nakon presude jer se o karakteru Domovinskog rata ne odlučuje sudskim presudama, karakter Domovinskog rata je ostao isti - obrambeni pa poslije osloboditeljski rat.

Boro Grubišić (HDSSB): - Teza o zajedničkom zločinačkom poduhvatu je definitivno brisana i to nije bitno samo za naše generale nego za cijeli vojni i politički vrh države.

Ruža Tomašić (HSP AS): - Ne mogu se sada praviti važna i reći da sam znala, ali u dnu duše sam očekivala ovakvu presudu jer sam mislila da ih neće osuditi jer bi onda NATO morao puno puta odgovarati za ono što radi.

Milijan Brkić (HDZ): - Radi se o dva čovjeka i domoljuba koji su branili svoj dom, narod i domovinu, i radi se o očekivanoj, jedinoj mogućoj i pravednoj presudi.

Tomislav Karamarko (HDZ): - Priželjkivali smo, molili smo se da se ovakav scenarij dogodi. Znali smo da su nevini. Ovo je veliki dan, velik kao dan Oluje jer je Hrvatska rat konačno završila kao pobjednik bez i jedne mrlje na Domovinskom ratu. Posebno moram istači da su dva generala postali simbol pravednog obramnebog Domovinskog rata, da su odigrali svoju zadnju pojedinačnu bitku i drago mi je da se vraćaju svojim obiteljima doma. Kakvi osjećaji su se pobudili kad ste se prisjetili 2005. i svoje tadašnje funkcije? 2005. sam bio na funkciji i na sve što sam učinio tada za hrvatsku državu, ponosan sam. A mislim da će o tome, o nekim detaljima, biti riječi jednog dana. Zasad sam vezan svim mogućim tajnama, ali svakome mogu pogledati u oči. Ovo je još jedna Oluja. Čitav taj slučaj će jednog dana biti do kraja rasvjetljen, što se i kako radilo. Još uvijek nije vrijeme. Prema tome, ove sitne politikantske igrice, pokušaji da se dezavuira HDZ i ja osobno, sigurno neće upaliti. Koriste to i neki koji su u svom jugonostalgičarskom uvjerenju, u jednom grču što se HDZ opet diže što Domovinski rat nije zločinački poduhvat. Mnogima to ne paše i zato to dižu na političku razinu. Ni oni koji kažu: da generali su solobođeni, ali kriva je država, neće ni oni uspjeti. Neće nabiti kompleks državi i rukovodstvu. Ovim činom Hrvatska je do kraja oslobođena, oslobođena je stigme države stvorene na zločinu. Postoje državice u regiji, paradržavice koje su nastale na zločinu, a nemaju tu stigmu, zašto bi onda imala Hrvatska koja se samo pravedno branila i obranila od velikosrpske agresije i četničkih planova?

Dragutin Lesar (Laburisti): - Naravno da sam sretan iako sam, priznajem, bio vrlo skeptičan da se to može dogoditi. Mislim da se sada konačno dokazalo da se isplatilo boriti za pobijanje točaka optužnice.

Milorad Pupovac (SDSS): - Ovdje dobra vijest za Hrvate i one koji su vjerovali u njihovu nevinost. Ostaje pitanje tko je odgovoran za zločine nad civilima i uništavanje njihove imovine.

Zlatko Komadina (SDP): - Nadao sam se takvoj presudi, nisu oslobođeni samo generali nego i Hrvatska. Furio Radin Mislim da smo danas u Hrvatskoj svi sretni. Jedna nepravda manje, ovakav ishod veliko je veselje za sve jer je bilo jasno da je to bila jedna velika nepravda.

Petar Baranović (HNS): - Haaški sud donio je ispravnu presudu koja vraća povjerenje građana u pravednost suda. Bilo je nekorektno odgovornost za sve što se dogodilo svaliti na dvojicu generala. Izuzetno sam zadovoljan, osobno imam najbolje moguće emocije. Hrvatska će morati istražiti i pred sud izvesti one koji su činili zločine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:35