NEZADOVOLJNI SELJACI

RAZOČARANI I LJUTITI ‘Hvala Ministarstvu na novčanoj pomoći, ali ću im vratiti tih 66 kn’

Poljoprivrednici iz Drenovaca ostali su u šoku nakon što im je na račun stigla odšteta za usjeve uništene u svibanjskim poplavama
 Vlado Kos/CROPIX

Do pojasa sam bio u vodi obilazeći poplavljena polja, pričinjene su mi goleme štete i očekivao sam da će nam država, kao što je Jakovina cijelo vrijeme i obećavao, pošteno nadoknaditi štetu i pomoći nam da stanemo na noge.

Očekivao sam minimalno 50 tisuća kuna, a dobio više nego sramotnih 66 kuna! Pa to je strašno, žalosno i nedopustivo. Ako ja nisam zaslužio odštetu, onda zaista nije nitko! U potpunom sam šoku, pa s milostinjom koju sam dobio ni za jedno od svoje četvero djece ne mogu uplatiti ni školsku kuhinju za mjesec dana. Otići ću u banku i ovu milostinju donirati ministru Jakovini, neka si riješi dugove za svoju apoteku - ogorčeno je u jučerašnjem Glasu Slavonije govorio Petar Veselčić, poljoprivrednik iz Vrbanje koji je na 25 hektara u poplavljenim Strošincima posijao pšenicu i kukuruz.

Okidač pobune

Dan kasnije njegove riječi kao da su poslužile kao okidač za provalu nezadovoljstva poljoprivrednika koji su u poplavljenim selima Županjske Posavine ovih dana dobili minimalne odštete za uništenu ljetinu. Najveće je nezadovoljstvo u selu Đurići, smještenom između Račinovaca i Gunje, gdje je Davor Balog za deset hektara dobio naknadu od 162 kune.

- I ja ću ovaj mizerni iznos vratiti Ministarstvu poljoprivrede, ali najvažnije od svega mi je da se dozna istina i istjera pravda. Mi smo u Đurićima poplavljeni 16. svibnja, nasip je pukao 17. i na prvim satelitskim snimkama vidi se da je 700 hektara posijane zemlje poplavljeno. A iz Ministarstva su na kraju uzeli u obzir snimku od 26. svibnja kada se voda iz Đurića povukla i smanjili površinu na 179 hektara - kaže Balog. Njegov susjed Franjo Jurić pretrpio je još veće štete jer je imao usjeve na 80 hektara, prema prvoj procjeni trebao je dobiti odštetu za 70 poplavljenih hektara, a na kraju je dobio dvadesetak tisuća kuna za 10 hektara koji su ostali pod vodom na satelitskoj snimci od 26. svibnja.

Ministar ih iznevjerio

- Na brojnim sastancima koje smo imali s ministrom Jakovinom nakon poplava on nam je govorio: ‘Ne bojte se, država vas neće iznevjeriti’. I baš nas je on iznevjerio. Ministrica građevine Mrak Taritaš ispunila je svoja obećanja, onaj ministar za poduzetništvo... Maras i ona su dali novce. Samo je poljoprivreda zakazala, a od nje ljudi ovdje žive - kaže Jurić. Na našu napomenu da je za poplavljena područja predviđen i novac iz europske mjere 5.2, on odgovara da je to priča za malu djecu.

- Ja sam sada zadužen za propale usjeve za 400.000 kuna, a oni mi daju 20.000 i prodaju mi nadu da ću dobiti nekakve europske novce ako se javim na natječaj. Znam da su u nekim drugim selima dobili više novca za odštetu, ali neću napadati nekoga iz Gunje. Njihov je cilj da se svi mi posvađamo pa da nas prikažu kao primitivce - dodaje Jurić.

Uništena cijela tvrtka

Njegov rođak Miroslav Jurić, vlasnik uspješne županjske tvrtke Seges, u još je većim dubiozama zbog poplave. Naime, njegova je tvrtka kao organizator sjetve sklopila ugovore o kreditiranju u repromaterijalu s desecima poljoprivrednika iz sela Đurići, a oni sada nemaju novca za vratiti im dugove. Od uloženih osam milijuna kuna već sada računa da bi mogao imati tri milijuna nenaplativih potraživanja.

- Ja sada ne mogu dati novi kredit nekome tko mi je ostao dužan jer je očekivao da će za 50 hektara zaraditi 400.000 kuna i meni vratiti 300.000. Ako mu za sljedeću sjetvu dam i pola od toga, on ni uz najbolju sjetvu ne može imati prinose da vrati dug - objašnjava nam Jurić. I on smatra da su problemi počeli kada su promijenjeni datumi očitavanja satelitskih snimaka.

- Snimke su trebali pogledati stručnjaci, jer na nekima se vide površine pod pšenicom, ali se na terenu moglo vidjeti da su one pod vodom - zaključuje on.

Jučer navečer održana je u Drenovcima zajednička sjednica čelnika općina Drenovci, Vrbanja i Gunja, Odbora za poljoprivredu VSŽ-a i lokalnih odbora, općinskih i županijskih vijećnika s područja Cvelferije kako bi zajednički dogovorili daljnje poteze.

‘Ovo je samo potpora za naknadnu sjetvu’

Iz Ministarstva poljoprivrede jučer su poslali dodatno objašnjenje vezano za isplatu potpore za naknadnu sjetvu zbog poplava. U njemu navode da je poljoprivrednicima ovih dana isplaćena potpora za naknadnu sjetvu, a ne za uništene usjeve i elementarnu nepogodu. Ta bi odšteta trebala biti isplaćena naknadno, kažu u Ministarstvu.

O ovim isplatama navode: Temeljem podataka Hrvatskih voda o poljoprivrednim površinama zahvaćenima poplavom na dan 26. svibnja 2014. Agencija je uparila nekoliko izvora s podacima o štetama. Nakon provedene analize utvrđeno je da se naknada štete odnosi na ukupno 3577 hektara poljoprivrednih površina u tri županije koje obrađuje ukupno 598 poljoprivrednih gospodarstava, a kojima je Agencija isplatila ukupno 9,343.407,93 kune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:12