POVEĆANJE KONKURENTNOSTI

Razmišljate o razvoju ili proširenju posla? HBOR i EIB nudit će 100 milijuna eura u kreditima za male i srednje poduzetnike

 Tonči Plazibat / CROPIX

DUBROVNIK - Ugovor o zajmu teškom 100 milijuna eura potpisali su u utorak u u Dubrovniku predsjednik uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Anton Kovačev i predsjednik Europske investicijske banke (EIB) Werner Hoyer. Sredstva su namijenjena hrvatskom malom i srednjem poduzetništvu, financiranju njihovih razvojnih, niskorizičnih projekata, a odobravaju se na 12 godina uz grace period.

- EIB daje potporu projektima u Hrvatskoj kako bi zemlja bila što spremnija, a njezino gospodarstvo što učinkovitije prilikom skorog priključenja Europskoj uniji. Nova kreditna linija usmjerena je na povećanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva - izjavio je Werner Hoyer.

Anton Kovačev je kazao kako su ovim zajmom hrvatskim poduzetnicima osigurani jednaki uvjeti kreditiranja kakve imaju njihove kolege u zemljama EU.

- Ove godine kredite plasiramo uz dodatno smanjenu kamatu koja iznosi 1, 3 i 5 posto. Pritom se dvije trećine kredita odobrava uz kamatu od 3 posto - izjavio je Kovačev.

HBOR je od početka ove godine, prvi put nakon prelijevanja svjetske krize u Hrvatsku 2008., odobrio više kredita za investicije nego za likvidnost, pohvalio se Anton Kovačev dodajući kako je EIB najveći i najpouzdaniji partner HBOR-a, te da je već realizirano šest kreditnih linija u iznosu većem od 760 milijuna eura. Tim novcem financirano je preko 1200 projekata što je omogućilo otvaranje tisuća novih radnih mjesta, kao i očuvaju postojećih radnih mjesta.

Anton Rop, predstavnik EIB-a za Hrvatsku ukazao je na velike mogućnosti koje pruža program Jaspers, namijenjen savjetovanju i tehničkoj pomoći prilikom pripreme programa za financiranje iz europskih fondova. Jedan od takvih programa, kako je rekao, je i projekt ulaganja u Zračnu luku Dubrovnik.

Sredstvima EIB-a na dubrovačkom području do sada je financirano nekoliko projekata među kojima i temeljita obnova i rekonstrukcija hotela Lacroma na Babinu kuku koji su članovi odbora direktora EIB-a obišli tijekom boravka u Dubrovniku. Za direktore te banke organiziran je i izlet do Elafitskih otoka te plovidba oko Grada brodom Sea Star, u vlasništvu jedne propulzivne dubrovačke turističke agencije, koji je također financiran iz izvora EIB-a.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić na konferenciji za novinare izrazio je nadu kako će se suradnja nastaviti i dalje, kroz ulaganja u prometnu infrastrukturu i druge projekte u Dubrovniku i okolici.

Među projektima koji su proteklih godina financirani iz sredstava EIB-a je prometna infrastruktura, poput Koridora 5C, otočna infrastruktura, zadarska Nova luka, splitski centar Kaufmann i brojni drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 01:05