DETALJNA PROVJERA

RAVNATELJA POLICIJE ISTRAŽIVALI ZBOG VEZA S MAMIĆEM! 'Više puta se susreo sa Zdravkom, ali pričali su samo o osiguranju utakmica'

Na poticaj Državnog odvjetništva ravnatelj policije Vlado Dominić proljetos je bio pod istragom Unutarnje kontrole MUP-a. Provjeravalo se u kakvim je odnosima sa zlatarom Paškom Dodićem, u kakvima s braćom Zdravkom i Zoranom Mamićem, te je li manipulirao s natječajima i pri nabavi opreme za policiju pogodovao tvrtkama A.S. teks i Splendor tekstil.
 Damir Krajac, Drago Sopta / CROPIX

Neposredni povod je anonimna prijava skupine “zabrinutih policajaca” koji su pismenu predstavku s tim optužbama dostaviti Državnom odvjetništvu, smatrajući, kako se navodi, da policija kojoj je na čelu korumpirani policajac ne može objektivno istražiti svoga šefa.

Zahtjev DORH-a

Državno odvjetništvo obratilo se MUP-u, a ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić sve je prepustio Unutarnjoj kontroli kao neovisnom tijelu. Prijava protiv Dominića podnesena je u ožujku, a istraga je dovršena potkraj travnja kada je Državnom odvjetništvu poslano posebno izvješće. Premda se u dokumentu odaslanom na adresu glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana ističe da protiv prvog policajca Dominića nije pronađeno ništa što bi ga na bilo koji način inkriminiralo, glasine o njegovoj navodnoj sprezi s Mamićima, da su tajno snimljeni njegovi telefonski razgovori s njima, i još svakakvim “nepodopštinama” sve su učestalije, a došle su i do pojedinih članova Vlade.

Uobičajena provjera

Idu do te mjere da se tvrdi kako je sa svime upoznat i premijer Zoran Milanović, pa bi po tome ispalo da je njegova smjena pitanje dana.

Provjeravajući te optužbe doznali smo za tu predstavku. Sugovornik iz vrha policijske strukture tvrdi da se Dominića provjeravalo kao i bilo kojeg drugog policajca na čiji račun stignu bilo kakve optužbe ili prigovori. Usto napominje da je ravnatelj policije postao meta prije šest mjeseci, kada su se intenzivirale istrage u kojima su “pali” i pojedini policajci. Također nam tvrdi da je jedan od aktivnijih “informatora” o Dominiću suspendirani šef prometne policije u Ravnateljstvu koji je, zajedno s još dvojicom rukovoditelja prometne policije, pao u istrazi maloljetničke prostitucije.

Detalji prijave

Kaže da to i ne čudi jer je zbog raznih nepravilnosti u radu i zloporaba u zadnje tri godine samo iz Ravnateljstva policije, dakle s rukovodećih mjesta, izbačeno više od 80 osoba. - A sva ta razrješenja potpisuje Dominić - kaže naš sugovornik.

Više nas je, ipak, zanimao odnos s Mamićima. To više što su oba brata koja su sad pod istragom nedavno bila u Međimurju na pogrebu Dominićeva oca.

U anonimnoj prijavi protiv ravnatelja policije tvrdilo se da preko Paška Dodića dogovara poslove za tvrtke AS teks i Splendor tekstil, a da će mu Dodić koji je dobar prijatelj sa Zoranom Mamićem zauzvrat srediti posao u Hrvatskom nogometnom savezu nakon što Kukuriku koalicija izgubi vlast, a Dominić mjesto ravnatelja policije.

Unutarnja kontrola obavila je razgovor s Dominićem koji je, kako proizlazi iz zapisnika koji smo imali priliku vidjeti, rekao da je dugogodišnji prijatelj s Dodićem, te da je Dodić kum njegovoj kćeri.

Za Mamiće je rekao da ih poznaje još iz vremena kad je bio načelnik OKC-a, da se više puta susreo s njima, ali isključivo radi dogovora o osiguranju nogometnih utakmica. Nakon očitovanja ravnatelja policije, Unutarnja kontrola radila je i druge provjere, pa tako i javne nabave.

Razgovaralo se sa svim sudionicima nabave i pregledana je dokumentacija te se ispostavilo da ni tu, po ocjeni Unutarnje kontrole, nema ništa sporno.

Siguran na funkciji

- A što je s tvrdnjama da je ravnatelj policije snimljen u razgovoru s Mamićima prilikom tajnog nadzora njihovih telefonskih linija? - zanimalo nas je.

Naš sugovornik iz policije na to je uzvratio konstatacijom da tajni nadzor telefonskih razgovora mogu raditi samo sigurnosne službe i policija. U slučaju istraga za kaznena djela to radi policija, što znači da ravnatelj po funkciji zna za njih. - Zar mislite da bi bio toliko lud da se sam uplete u mrežu koju je postavio? - rekao je naš sugovornik iz policije i konstatirao da Dominićeva funkcija ravnatelja policije ničim nije ugrožena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:41