VLADAJUĆI TRAŽE SMJENU

RAVNATELJ JAVNE TELEVIZIJE I NE POMIŠLJA NA OSTAVKU Gorana Radmana će rušiti na izvješću o radu HRT-a - to je najbrže

 Goran Mehkek / CROPIX

Glavnom ravnatelju HRT-a, Goranu Radmanu, vladajuća garnitura Domoljubne koalicije i Mosta sprema smjenu, svaka strana iz svojih razloga, a kako će to izvesti, hoće li Radmanu biti isplaćena otpremnina ako ode prije isteka mandata te tko bi ga mogao naslijediti, Jutarnji je istražio s nekoliko vrlo upućenih sugovornika.

Kao prvo, govore nam izvori bliski Radmanu, on se ne planira tek tako predati i na ostavku niti ne pomišlja.

Odbija politički obračun

- Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, Goran Radman, ne želi sudjelovati u političkim obračunima koji se preko njegovih leđa vode između HDZ-a i SDP-a. To je jedan od glavnih razloga zbog kojih se ne uključuje u javnu polemiku i sve učestalije zahtjeve za njegovu smjenu. No, budite sigurni da on neće sam odstupiti. Radman sigurno neće samo tako pristati na političku smjenu. Ako ga žele maknuti, morat će se ozbiljno potruditi da to obrazlože i provedu - rekla nam je jedna od vodećih osoba s HRT-a, bliska glavnom ravnatelju, pojašnjavajući zašto ne možemo dobiti njegovu reakciju ni nakon cijelog niza optužbi na rad javne televizije i njega osobno te zahtjeva za smjenu. - Glavni ravnatelj će se obratiti javnosti, ali ne u ovome trenutku i sigurno ne bez argumenata - istaknuo je naš sugovornik.

Hoće li o svom i radu televizije progovoriti u Saboru na Odboru za informiranje, informatizaciju i medije, naš sugovornik nije otkrio. No, kako je rekao predsjednik toga Odbora, Andrija Mikulić, izvješće o radu HRT-a stiglo je u Sabor i već idući tjedan naći će se na raspravi sjednice Odbora. Može se očekivati da Odbor, u kojemu Domoljubna koalicija ima većinu, neće prihvatiti izvješće te da će ga s negativnim stavom poslati na glasanje na parlamentarnoj sjednici. To je, pak, prvi korak za smjenu glavnog ravnatelja.

Prema Zakonu o HRT-u, postupak smjene glavnog ravnatelja pokreće Nadzorni odbor HRT-a, a prijedlog za razrješenje podnosi saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije. Odluku o Radmanovu razrješenju donosi Sabor na sjednici, i to natpolovičnom većinom.

Izbor nove osobe mora se obaviti u roku šest mjeseci od razrješenja Radmana. Do toga će dužnost v.d. ravnatelja obavljati najvjerojatnije netko iz kuće.

Zakonske izmjene je prije nekoliko dana najavio ministar kulture Zlatko Hasanbegović, a jučer nam je i predsjednik nadležnog saborskog odbora, Mikulić, to potvrdio. No, u redovima vladajuće koalicije još ne otkrivaju u kojem bi se smjeru mijenjao Zakon o HRT-u, odnosno što su glavne zamjerke postojećem.

Ono što predviđaju stručnjaci bliski HRT-u jest da bi promjene tog zakona praktički mogle ići u smjeru da televizija ponovno postane državna, po uzoru na Poljsku, da onda Nadzorni odbor imenuje ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

- No, izvjesnije je da će ga se rušiti na neprihvaćanju izvješća jer je to brže. HDZ-u se žuri, a za izmjene zakona treba barem mjesec do dva - kaže jedan dobro upućen sugovornik.

Mogući nasljednici

S jedne strane HDZ govori o HRT-u kao o javnoj televiziji koja je radila u službi bivše vlasti, Most pak ima druge argumente za smjenu i govore o tome da je Radman bio u sukobu interesa, ali tu stoji i činjenica da je Radman stabilizirao financije HRT-a te da je televizija programski i tehnološki puno bolja nego što je bila prije. No, isto tako je činjenica da je Radmana postavila politika i da će s njom vjerojatno i otići te da će HDZ i Most na to mjesto postaviti nekoga sebi podobnijeg. To nije dobro jer bi se javni servis stvarno trebao depolitizirati kako bi se njegovi rukovoditelji birali među najboljima, na natječaju, kao i u privatnim tvrtkama. HDZ bi na tome mjestu volio vidjeti Dinka Čuturu, a kao izgledan kandidat, prihvatljiv svim opcijama vladajuće koalicije, spominje se i trenutačni osječki gradonačelnik Ivica Vrkić.

U javnosti se dosta govori i o mogućoj Radmanovoj otpremnini. Ugovor koji on ima Nadzorni odbor nije vidio, nekadašnja predsjednica NO-a Silvija Luks govori da on nema pravo na otpremninu, a jedan od članova tog Odbora kaže da Radman najvjerojatnije ima “malo pojačani ugovor o radu”, s pristojnom otpremninom.

- Pretpostavljam da nema milijunske otpremnine. Nije više od oko 150.000 kuna neto - pretpostavlja jedan od članova Nadzornog odbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 04:35