NAKON OLUJE IZBJEGAO U SRBIJU

RATNI ZLOČIN Komandant okupiranog Drniša uhićen na graničnom prijelazu Strmica

Čedomira Vukadina (55), komandanta 2. bataljona 75. brigade Vojske Republike Srpske Krajine, koji je bio stacioniran u tada okupiranom Drnišu, policajci su uhitili na graničnom prijelazu Strmica.

Vukadina, koji je imao čin kapetana prve klase, tereti se za ratni zločin po zapovjednoj odgovornosti i od travnja prošle godine njegovo se ime nalazi na tjeralici, a protiv njega je sastavljen optužni prijedlog.

Prilikom uhićenja nije pružao otpor i policajci su ga nakon ispitivanja u postaji proslijedili pritvorskom nadzorniku u Istražni centar Split na daljnje postupanje tamošnjem Županijskom državnom odvjetništvu.

Vukadin je nakon Vojnoredarstvene operacije Oluja izbjegao u Srbiju, gdje je u Beogradu imao lanac trgovina dok je prije Domovinskog rata živio u Kninu i bio zaposlen kao činovnik osiguravajuće tvrtke Croatia osiguranje.

Tijekom rata kao zapovjednik 2. bataljona 75. brigade Vojske Republike Srpske Krajine bio je nadležan za tada okupirani grad Drniš, dio njegove okolice i područje Promine, gdje su u vremenu okupacije počinjeni jedni od najstravičnih zločina spram civila hrvatske nacionalnosti u kojima je život izgubilo 75 osoba pretežito starije životne dobi.

Uhićenog Vukadina posebno po zlu pamte tadašnji preostali Hrvati koji su ostali u Drnišu te poglavito mještani obližnjeg sela Žitnić, gdje je svom bataljonu koji su popunjavali uglavnom domicilni Srbi pridružio desetke zloglasnih četničkih skupina pristiglih iz Srbije i BiH na tamošnju prvu crtu bojišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:55