'SPAŠAVAO SAM ŽIVOTE'

Ratko Mladić u Nizozemsku stigao u uniformi: Ja sam general. A tko ste vi?

Mladić je humoristično zaključio kako se 'Srbija vara ako misli da će u Europu ući prije njega'. 'Ja ću biti tamo već za dan, dva. A Srbija, tko zna? Kad uhiti Hadžića, pa kad prizna Kosovo, a možda ni tada. Mislite li da bi me našli da nisam htio da me nađu'

NOVO >>>> 11:50 - DEN HAAG - Ratnom zločincu Ratku Mladiću tajništvo Haaškog suda dodjelilo je privremenog odvjetnika koji će donedavno najtraženijeg haaškog bjegunca predstavljati na njegovom prvom pojavljivanju pred sudskim vijećem najavljenom za petak u 10 sati.

Riječ je o srpskom odvjetniku Aleksandru Aleksiću. On će sutra biti Mladićev pravni zastupnik pred sudskim vijećem gdje će se bivši zapovjednik bosanskih Srba izjasniti o optužnici koja ga tereti za genocid i najteže ratne zločine.

Aleksić će ostati Mladićev odvjetnik sve dok mu se ne imenu stalni pravni zastupnik.

_________________________________

DEN HAAG - Ratko Mladić u petak će se u 10 sati prvi puta pojaviti pred sudskim vijećem Haaškog suda gdje se od njega očekuje izjašnjavanje o optužnici koja mu se stavlja na teret. Prema pisanju srpskih Novosti , vjeruje se kako će Mladić sutra neće izjasniti o optužnici već će zatražiti dodatno vrijeme za to. Prema pravilima Haaškog suda, novo će pojavljivanje pred sudskim vijeće biti zakazano za 30 dana.

SPECIJAL: Sve o uhićenju Ratka Mladića pročitajte ovdje

Također, u javnost su procurili novi detalji Mladićeva dolaska u pritvor u Scheveningenu. Bivši zapovjednik bosanskih Srba u Nizozemsku je doputovao u uniformi koju mu je isporučila obitelj. Po dolasku na zračnu luku u Rotterdamu, gdje su ga dočekali predstavnici Suda, među kojima i liječnik, konzul Srbije u Haagu Marko Brkić i veleposlanica BiH u Nizozemskoj Miranda Sidran Kamišalić, Mladić je često isticao kako je on general, piše Blic .

- Ja sam general Ratko Mladić, želim znati tko ste vi ljudi - ponavljao je bivši general Vojske Republike Srpske u hangaru zračne luke želeći na taj način da sebi i procesu izručenja dati na značaju.

Novosti navode kako je na sebi imao maslinastozeleno odijelo, košulju i nekoliko brojeva veće hlače koje je držao izlizani kožni opasač. I službene je posjete suca, tužitelja te odvjetnika obavljao u uniformi. Na glavi je stalno nosio kapu koju bi maknuo samo u znak poštovanja kada bi netko ušao u prostoriju. Često je navodio kako je 'on general i da može bez kape pred ljude'.

Mladića su inače prije nekoliko dana srpski tužitelji ispitali kao svjedoka u slučaju ilegalnog posjedovanja oružja koji se vodi protiv njegove supruge Bosiljke. Istaknuo je kako je oružje njegovo te da supruga nema nikakve veze s time.

- U vojničkoj obitelji poput njihove, nitko drugi nije ni smio dirati oružje - pojasnio je Mladićev srpski odvjetnik Miloš Šaljić.

Prema navodima medija, Mladić je tužiteljima ispričao odakle mu svako oružje.

Donedavno najtraženiji haaški bjegunac vrlo je često skakao s teme na temu tijekom razgovora sa svojim čuvarima. Najviše je spominjao kćer Anu, ali i ratne događaje zbog kojih mu se danas sudi. U priči o svojoj službi u Ohridu spomenuo i Srebrenicu.

- A zašto nitko neće spomenuti da sam izvlačio ranjene muslimane i nosio ih do saniteta da ih pregledaju i previju - upitao se Mladiće te na kraju humoristično zaključio kako se 'Srbija vara ako misli da će u Europu ući prije njega'.

- Ja ću biti tamo već za dan, dva. A Srbija, tko zna? Kad uhiti Hadžića, pa kad prizna Kosovo, a možda ni tada. Mislite li da bi me našli da nisam htio da me nađu - rekao je Mladić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 20:55