ŽIVOT NA DUG

'Rata kredita prerasla je mjesečna primanja više od 34 posto ljudi, a čak dvije trećine daje na kredite više od pola plaće!'

Udruga Franak poziva banke da reagiraju na vrijeme u situacijama gdje nekome više od tri četvrtine osobnih primanja odlazi na otplatu kredita, kako bi se spriječio najcrnji scenarij

ZAGREB - Prema najnovijem anketnom istraživanju Udruge Franak , provedenom na 1,321 ispitanika, čak 34% ispitanika dogodilo se da im je barem na jedan mjesec rata kredita prerasla ukupna mjesečna primanja, a čak dvije trećine svih ispitanih na otplatu kredita daju pola svojih primanja ili više.

Za gotovo 22% ispitanih, na kredite odlazi više od 75% mjesečnih primanja, dok se svaki deseti trenutno nalazi u situaciji u kojoj otplata kredita prelazi iznos njihovih mjesečnih primanja. Unatoč tome, ističe Udruga Franak, većina dužnika u praksi nije u mogućnosti reprogramirati iznose svojih kredita, jer bilo kakva izmjena ugovora kod banaka zahtijeva ponovnu procjenu kreditne sposobnosti, po kojoj oni kojima promjena uvijeta najviše treba - danas više nisu kreditno sposobni!

Zabrinjavajuć podatak iz ankete govori o velikom postotku ispitanika koji prilikom podizanja kredita nisu imali slobodan izbor banke - čak 29%. Za neke, izbor banke uvjetovali su poslodavci ili investitori stambenih objekata , a drugima se dešavalo da im samo jedna banka priznaje da su kreditno sposobni.

Poražavajuća je činjenica da je samo 6% ispitanika uspjelo naknadno izmijeniti neku od odredbi kredita u svoju korist. U tim slučajevima, uglavnom se radilo o dogovoru počeka otplate, produženju perioda otplate, ili smanjenju kamatne stope.

Obzirom da banke imaju uvid u sva primanja preko računa, Udruga Franak poziva banke da reagiraju na vrijeme u situacijama gdje nekome više od tri četvrtine osobnih primanja odlazi na otplatu kredita, te da u dogovoru s klijentima pokušaju naći rješenje kako bi se spriječio najcrnji scenarij.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:31