SPAS ILI...?

Rata će biti niža 460 kuna, a kredit skuplji za čak 301.000 kuna

S ovim mjerama banke nenaplative kredite samo privremeno pretvaraju u naplative, kaže Vizek

ZAGREB - Onima koji više ne mogu otplaćivati kredit u švicarskim francima Vlada i banke pružile su novu šansu: rok otplate do 40 godina, uz mogućnost otplaćivanja do 75. godine života, te minimalni trošak promjene ugovora. Tvrde da je umjesto nekoliko tisuća kuna, Javnobilježnička komora pristala je dodatak ugovora o kreditu naplaćivati oko 300 kuna.

Veliko pitanje

Vlada i osam banaka (Zaba, PBZ, Erste, Hypo, Volksbank, OTP, RBA, Splitska) potpisale su i Memorandum, a zajednička im je želja, kaže premijerka Jadranka Kosor, “da pomognu građanima u poteškoćama koji zbog jačanja franka osjećaju tjeskobu i strah”. Veliko je pitanje koliko će na taj način doista pomoći građanima i što je u ponudi doista novo.

U Hypo banci, primjerice, kažu da su klijentima koji imaju teškoća u otplati, bez obzira je li riječ o kreditima u švicarcima ili eurima, još u listopadu prošle godine omogućili produljenje otplate stambenih kredita “na rok do 40 godina i bez naknade”. Sličnu praksu imaju i druge banke.

Duži rok otplate, naravno, znači da će klijent u konačnici kredit platiti skuplje. No, Zrinka Živković-Mijatović, analitičarka RBA, vjeruje da bi se dio stanovništva kojem je smanjen raspoloživ dohodak mogao odlučiti za produljenje roka otplate jer će na taj način moći uskladiti životne troškove.

Što bi to konkretno značilo u slučaju da je klijent 2005. godine uzeo kredit od 100.000 franaka na rok od 30 godina?

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:34