NOVE OPTUŽBE

RAT VLADE I MAĐARA MOL Čačiću: 'Ina ne investira jer nam država sve usporava!'

'Investicija od 500 milijuna eura čeka od 2009., kad smo podnijeli papire za nju'
Kaposvar, Madjarska, 290612.Sud u Kaposvaru danas objavljuje presudu Radimiru Cacicu zbog izazivanja tesko prometne nesrece 2010. u kojoj su poginule dvije osobe. Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Između Vlade i Ine ponovno kuha. Naime, tek što se stišao sukob Banskih dvora i MOL-a zbog upravljanja Inom, odnose između Banskih dvora i najveće hrvatske naftne kompanije zakomplicirale su optužbe Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI), koji upravo u Ini vidi jednog od glavnih krivaca za nepokretanje investicijskog ciklusa.

U tom su centru upravo Inu ocijenili kao jednu od najslabijih karika u pokretanju najavljenog investicijskog ciklusa u Hrvatskoj. Prema podacima Centra, Ina je u prvih šest mjeseci ove godine realizirala samo 18 posto svog ovogodišnjeg investicijskog plana.

Spora administracija

Odgovor iz Ine nije trebalo dugo čekati. U toj kompaniji priznaju da imaju problema s pokretanjem investicija, no za to krive presporu proceduru i golemu papirologiju, što sve usporava, pa i stopira prethodno osmišljene investicije.

Novi Zakon o energetici

- Jedan od naših investicijskih projekata je gradnja kompleksa od desetak postrojenja na riječkom području, s ciljem eliminacije ‘crnih’, štetnih proizvoda i što je moguće veće proizvodnje ‘bijelih’ proizvoda. Ta je investicija, koja bi uključila i velik broj domaćih tvrtki, vrijedna između 400 i 500 milijuna eura, a u cijeli postupak ishođenja dozvola krenuli smo još 2009. godine. U ovom trenutku ne mogu prognozirati kad će ona biti pokrenuta, no znajući proceduru, ne vjerujem da će to biti do kraja ove godine - kaže nam jedan visokopozicionirani član Inine Uprave.

U takvim uvjetima, Ini, ocjenjuje naš sugovornik, ne preostaje ništa drugo nego da pokuša “gurati” da joj se izdaju sve potrebne dozvole. Prema neslužbenim informacijama iz Ine, ta je kompanija u prvih šest mjeseci ove godine planirala pokrenuti investicije u vrijednost 673 milijuna kuna. No, u prvoj je polovici godine ostvareno samo 60 posto plana ili 405 milijuna kuna. S druge strane, u segmentu modernizacije i obnove benzinskih postaja u prvoj je polovici godine uloženo čak dvostruko više od plana.

Iznenađenje u Ininim, ali i u Vladinim krugovima, jučer je izazvalo tumačenje odredbi prijedloga novog zakona o energetici, koji je u javnoj raspravi, a prema kojima se i rafinerije nafte, kao i drugi objekti energetske infrastrukture, proglašavaju objektima od posebnog interesa za državu.

Pogrešno tumačenje

U javnosti je to protumačeno kao novo dolijevanje ulja na vatru ionako zategnutim odnosima između Vlade i Mola, no i u Ini i u Vladi uvjeravaju nas da tu uopće nije riječ o tome, nego o usklađivanju s pravnom stečevinom EU u segmentu energetike. Slične reakcije dobili smo i u Ini koja u prijedlogu novog zakona ne vide ništa sporno. Što se rafinerija tiče, njih, poručuju u Ini, nisu ni namjeravali gasiti: sve da su i htjeli, ni po propisima tako nešto ne bi mogli učiniti bez zelenog svjetla države.

Ina: Država nam nepotrebno prijeti povlačenjem dobiti

Prijetnje da bi država mogla povući svoj dio Inine dobiti za prošlu godinu ako Ina ne ojača investicije, u Ini ocjenjuju nepotrebnima. Dodaju i da im u kontaktima s državom dosad nitko tako nešto nije najavio, a podsjećaju i na to da je za investicije potreban novac, a da su država i MOL dividendu zadržali u Ini upravo radi investicija.

No, čak i kada bi se država odlučila povući svoj dio dobiti, pitanje je kako bi to, čisto formalno, mogla učiniti, budući da je Glavna skupština, koja odlučuje o tome, održana i dala je blagoslov suvlasnicima da dobit ostane u kompaniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:32