BORBA ZA PREVLAST

RAT U SDP-u 'Milanović je dokinuo demokraciju. Ako i razgovara s nekim onda je to u četiri oka pri čemu opet vodi monolog'

Zagreb, 190711.U sjedistu SDP-a na Iblerovom trgu, Zoran Milanovic je odrzao press konferenciju. Celnik vodece oporbene stranke u priopcenju za medije je naglasio da je HDZ vec dugo u predizbornoj kampanji ali da ne ocekuje da slucaj sanader bitno utjece na izbore.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srdjan Vrancic / CROPIX / (C)2009 Srdjan Vrancic / CROPIX

U svakom demokratskom društvu lider političke stranke koji je uspio u dvije godine premijerskog mandata prepoloviti rejting, dubinski podijeliti članstvo i srozati ugled stranke, morao bi pred “sud svoje partije”.

Milanoviću, međutim, nema tko suditi. Osim birača. Reteriraju čak i oni koji su na prvu loptu digli glas, poput Veljka Obersnela ili Zlatka Komadine, kada je premijer detronizirao njihova kolegu i prijatelja ministra financija Slavka Linića i ne konzultirajući se s vodstvom SDP-a o mogućim implikacijama takve smjene. Sada se svi naglo okreću imperativnoj kampanji za EU izbore, kao da se u dva tjedna može sanirati šteta koja je već učinjena, piše Slobodna Dalmacija .

A šteta za SDP nije počela s nedovoljno artikuliranim izbacivanjem Linića iz sedla, pri čemu nitko pouzdano ne zna je li ministar smijenjen zbog loših odnosa s premijerom ili zbog možebitnih sumnji u nezakonite radnje u slučaju “Spačva”. Šteta se akumulira in continuo, otkako je prije sedam godina Zoran Milanović preuzeo ostavštinu Ivice Račana.

Stranka je od tada u mnogo čemu regresirala i dobrim dijelom izgubila kredibilitet, kolekcioniranjem afera svojih prvotimaca (Merzel, Sabo, Linić, Jakovina…).

Sociolog Dražen Lalić, ograđujući se kako nije „baba vračara“ da bi predviđao budućnost, vjeruje da Milanovića čeka sudbina Jadranke Kosor. Kada se, veli Lalić, nakon izbornog poraza plima tinjajućeg nezadovoljstva digne i na površinu isplivaju sve greške, propusti i neuspjesi Milanovićeve vlade, teško da će mu u stranci još biti mjesta.

No, s takvom prognozom neki iz mlade garde SDP-a, pa čak i neki od stranačkih veterana, ne bi se suglasili.Jedna od SDP-ovih dalmatinskih uzdanica, uspješni mladi načelnik tišnjanske općine, saborski zastupnik Ivan Klarin, Linićevu smjenu je očekivao jer drži nedopustivim da ministar komunicira s premijerom preko medija i otvorenih pisama.

Ali, da, o tajmingu smjene se može razgovarati, i nema sumnje, reći će Klarin, da je nezgodan trenutak, baš uoči EU izbora. Unatoč svemu, ne očekuje potrese u stranci, a niti negativne refleksije smjene na izborni rezultat. Slično procjenjuju mnogi s kojima smo razgovarali i redom detektiraju kao problem loše odabran trenutak za smjenu, no ne boje se posljedica za izborni rezultat i stabilnost SDP-a niti dovode u pitanje potez predsjednika.

Stranački seniori danas više ne žele javno istupati, ali prate što se sa strankom događa.

- Ništa to ne valja - eksplicitan je jedan ugledni SDP-ovac iz kruga nekadašnjih bliskih Račanovih suradnika.

- Slučaj Linić je samo jedan u nizu. Tu su obračuni s ljudima konstanta, tu ima nejasnih političkih odluka, neprimjerenih izjava, iracionalnih poteza, kao da je riječ o potpunim diletantima u politici - kaže naš sugovornik.

- To kako se Milanović razračunava s kolegama, počev još od Mate Arlovića, preko Željke Antunović do Slavka Linića, pokazuje bit njegove naravi koja je vrlo agresivna, opaka, teška. Taj čovjek uopće ne misli dobro o ljudima, ponižava ih, poigrava se s njihovim dostojanstvom i integritetom.

Dokinuo je sve demokratske institucije u stranci, stranačka tijela ne funkcioniraju, sve odluke donosi sam, a ako i razgovara s ljudima, onda je to u četiri oka pri čemu opet vodi monolog. Nitko ne spori da je njegovo pravo smjenjivati ministre, ali o implikacijama takvih poteza mora se razgovarati na stranačkim tijelima.

To nažalost, već dugo ne funkcionira i on ima potpuno iskrivljenu sliku stanja u stranci. Njegova je filozofija, „stranka - to sam ja“, i ako netko istupi s kakvim kritičkim mišljenjem, Milanović odmah to tumači kao atak na njega osobno - govori SDP-ov veteran.

U stranci je, dodaje, puno nezadovoljnih, ali nemaju gdje reći što ih muči, što ih smeta, a oni koje su izabrali da ih u najvišim tijelima SDP-a zastupaju, oni šute čuvajući vlastite pozicije i izbjegavajući konflikte s predsjednikom. Dok je rejting stranke bio visok, sve je to prolazilo bez neke nervoze i napetosti. Ali, kad rejting pada, problemi progresivno rastu…

U percepciji SDP-ovaca „starog kova“ Zoran Milanović je klasični elitist, bez senzibiliteta za životne probleme ljudi, bez strpljenja za ključne reformske teme poput mirovinskog sustava ili za razgovore sa sindikatima i sl...

Okružio se ljudima ograničenih sposobnosti i čim netko malo iskoči, on ga sreže. U stranci, uvjerava nas nekadašnji SDP-ov prvotimac, nitko ne misli da Milanović sjajno obavlja svoj posao, jer metode kojima on pribjegava nitko ne može podupirati. Ali, šute…

Procjenjuje se da na EU izborima SDP neće doživjeti potpuni izborni debakl. Ali, postoji strah da bi stranka na parlamentarnim izborima mogla pasti na 15, ili čak 10 posto rejtinga, a tada dolaze u pitanje pozicije mnogih sada istaknutih SDP-ovaca. Budući da Milanović kreira liste za Sabor, u čemu leži njegova najveća moć trenutačno, nitko ne želi u otvoreni rat s njim, jer svi računaju „ma neka nas bude i deset u Saboru, ali samo da sam ja među njima“…

Zanimljivo je, na kraju će naš sugovornik, da nama iz Račanove vlade koji smo marginalizirani, rejting raste. „Ništa ne radiš, sjediš kod kuće i svaki dan si popularniji. Pa gdje toga ima? Samo u Milanovićevu SDP-u jer njime vlada takav dilentantizam da ljudi počinju plakati za nama...”, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 18:20