SLUČAJ DEJANA JOVIĆA

RAT OKO SMIJENJENA SAVJETNIKA 'Ne sjećam se detalja, samo znam da sam ga željela otpustiti'

Kolinda Grabar Kitarović i Josipović u ratu oko smijenjena savjetnika
 CROPIX

HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu države Kolinda Grabar Kitarović rekla je jučer da nije osobno izabrala Dejana Jovića za vanjskog konzultanta kad je bila ministrica vanjskih poslova i da je s njim prekinula ugovor.

Naslijedila ga je, kaže, od svog prethodnika Miomira Žužula, uz čiju je suglasnost Dejana Jovića kao vanjskog konzultanta zaposlilo hrvatsko veleposlanstvo u Londonu. - Što se tiče detalja, iskreno, ne sjećam se. Samo znam da sam taj ugovor htjela raskinuti - izjavila je Kolinda Grabar Kitarović. No, iz izvora bliskog predsjedniku Josipoviću uzvraćaju time da je Jović oba ugovora imao sklopljena s Ministarstvom vanjskih poslova, a ne s veleposlanstvom, kako tvrdi Grabar Kitarović. Također dodaju i da mu je drugi ugovor istekao tek u lipnju 2006. godine, a Grabar Kitarović je bila ministrica od veljače 2005. godine.

Nikad nije razriješen

U konačnici, tvrde naši izvori, Dejan Jović otišao je kad mu je ugovor istekao, a ne zbog razrješenja. Polemike oko Dejana Jovića se nastavljaju, podsjetimo da se predsjednik Ivo Josipović ovih dana distancirao od najnovije teze svoga glavnog analitičara Dejana Jovića. On je u časopisu Politička misao ustvrdio da je referendum o hrvatskoj nezavisnosti u svibnju 1991. bio “vrlo neliberalan” i da nije održan u “free and fair (slobodnim i poštenim) okolnostima”. Ubrzo nakon toga predsjednik Josipović ga je smijenio pa Jović više nema, neslužbeno doznajemo, nikakve funkcije u Uredu Predsjednika.

- Ne slažem se s tom izjavom. Ta izjava je štetna i pogrešna - rekao je predsjednik Josipović. Grabar Kitarović je na to rekla kako nije moguće da predsjednik Josipović nije otprije znao za Jovićeva stajališta. Zaključila je da ga je smijenio samo zbog predsjedničke kampanje, i da ne bi izgubio glasove.

‘Skandalozna zahvala’

- Skandalozno je to što predsjednik sada zahvaljuje Joviću na uslugama, ne zbog njegovih stajališta koja idu direktno protiv temelja ove države, nego zbog vlastite kampanje - rekla je Grabar Kitarović.

- Jović je podržavao Miloševićevu politiku i bio njezin apologet. Netko tko je glavni savjetnik i analitičar mora se s predsjednikom konzultirati o svemu, pa mišljenja koje je iznosio ne mogu biti nepoznata predsjedniku Josipoviću - rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:47