AFERA VRTIĆ

Rat Milanovića i Bandića: Pročitajte četiri scenarija za rasplet krize u Zagrebu

 Ranko Suvar / CROPIX

ZAGREB - Najnovija epizoda u sapunici zvanoj Bandić protiv SDP-ove većine u zagrebačkoj gradskoj skupštini oko cijene vrtića ponovo je potaknula pitanje kako razriješiti jalovi i mučni sukob između neposredno izabranoga gradonačelnika Milana Bandića i gradske skupštine koji blokira efikasno upravljanje glavnim gradom.

Slučajno ili ne, nekako istodobno s eskalacijom najnovijeg sukoba između Bandića i njegovih bivših stranačkih kolega, Vlada je u saborsku proceduru poslala Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o referendumu.

Brisanje odredbe

Nakon pola godine oklijevanja Vlada, naime, traži da se Zakon o referendumu po hitnom postupku uskladi s prošlogodišnjim ustavnim promjenama. Iz Zakona o referendumu napokon će se izbrisati često napadana odredba prema kojoj se referendum smatra valjanim samo ako mu se odazove više od polovice upisanih u biračke popise. Nakon brisanja te odredbe referendum će se smatrati valjanim bez obzira na broj građana koji će na njega izaći.

Prevedeno na zagrebačke prilike to znači da će se referendum smatrati valjanim bez obzira na broj Zagrepčana koji će na njega izaći, što znači da SDP u Zagrebu više neće moći koristiti nikakav formalno pravni izgovor za odgađanje raspisivanja referenduma o prijevremenoj Bandićevoj smjeni.

Naime, inicijativa za raspisivanje referenduma kako na na državnoj tako i na lokalnoj razini može doći od tijela vlasti ili od samih građana.

Za odluku o referendumu o smjeni Milana Bandića nepotrebno je međutim prikupljati potpise 20 posto Zagrepčana s pravom glasa, jer prema Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi, odluku o raspisivanju referenduma može donijeti natpolovična većina svih vijećnika u Gradskoj skupštini. Kako od 51 vijećnika u zagrebačkoj Skupštini koalicija SDP-a i neovisne liste Tatjane Holjevac broji 27 ruku, posve je jasno za za odluku o raspisivanju referenduma o Bandićevoj smjeni već sada imaju potrebnu većinu.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Četiri moguća scenarija za rasplet krize

Referendum nakon izbora za Sabor

Usprkos ublaženim zakonskim uvjetima za održavanje referenduma, SDP-ova većina u zagrebačkoj Skupštini odlaže raspisivanje referenduma o Bandićevoj smjeni za 2012., odnosno nakon parlamentarnih izbora.

Ovaj scenarij je, sudeći po neslužbenim informacijama iz SDP-a, i najizgledniji. - Nitko razuman u godini parlamentarnih izbora ne želi se iscrpljivati referendumom i izborima za zagrebačkoga gradonačelnika. To bi nam odvuklo pažnju i energiju potrebnu za parlamentarne izbore koji su u ovoj godini naša glavna zadaća. Referendum u Zagrebu prije parlamentarnih izbora najviše bi odgovarao HDZ-u i Bandiću - kaže istaknuti SDP-ovac.

Novi gradonačelnik bira se do jeseni

SDP-ova većina u zagrebačkoj Gradskoj skupštini odmah nakon usvajanja izmjena Zakona o referendumu donosi odluku o raspisivanju referenduma o Bandićevoj smjeni. Referendum se održava u provoj polovici srpnja. U slučaju da većina građana na referendumu odluči smijeniti Bandića, izbori za novoga gradonačelnika održavaju se na jesen, prije izbora za Sabor, ili istodobno s njima.

Bandić isprovocirao prijevremene izbore

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uspijeva isprovocirati prijevremene izbore za zagrebačku Gradsku skupštinu. Na primjeru spora oko cijene gradskih vrtića očito je da Bandić nastoji dokazati da Skupština krši Zakon o gradskom proračunu. U slučaju kad Skupština višekratno krši zakon, ministar uprave može donijeti odluku o prijevremenom raspuštanju Gradske skupštine i raspisivanju izbora za novu. U SDP-u, međutim, ovaj scenarij drže gotovo nevjerojatnim.

Izbori zbog pravomoćne presude

S obzirom na to da je zagrebačka skupština od USKOK-a zatražila da istraži 52 slučaja protuzakonite promjene gradskog GUP-a, kao i indicije o nanošenju 20 milijuna kuna izravne štete zagrebačkom proračunu na gradnji nadstrešnica za javni prijevoz, postoji teorijska mogućnost da USKOK protiv Bandića pokrene istragu i odredi mu istražni zatvor dulji od 30 dana. To je, prema interpretacijama dijela SDP-ovaca, jedan od zakonskih razloga za raspisivanje prijevremenih izbora. No, prema drugim interpretacijama iste zakonske odredbe, za raspisivanje prijevremenih izbora gradonačelnik bi morao biti pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dulju od 30 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:54