TÜRK IPAK I DALJE FAVORIT ZA PREDSJEDNIKA

Rast popularnosti: Nakon Sanadera, i Pahoru se isplatilo gostovanje kod Stankovića

Slovenia's Prime Minister Borut Pahor arrives at an European Union Heads of States summit in Brussels June 17, 2010. REUTERS/Eric Vidal (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)
 Reuters

LJUBLJANA - Zbog nastupa u emisiji HTV-a "Nedjeljom u dva" bivšem slovenskom premijeru Borutu Pahoru u Sloveniji je porastao "politički indeks", mjeren novom metodom ispitivanja javnoga mnijenja koja se prvi put koristi pred ovogodišnje predsjedničke izbore.

"Takozvani politički indeks predstavlja apsolutnu razliku između broja pozitivnih i broja negativnih osjećaja koje registriramo u javnom mnijenju", rekao je je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Ljubljani tehnički direktor tvrtke Gama System Matevž Gačnik.

Aplikacija Gama System mjeri pozitivne i negativne reakcije korisnika Facebooka, Twittera i ostalih društvenih mreža na pojedine događaje, odnosno na nastupe predsjedničkih kandidata.

Nastup u emisiji HTV-a koristio je Pahoru, a korisnici društvenih mreža pokazali su pozitivne reakcije, utvrđeno je korištenjem ovog novog analitičkog alata, rekao je Gačnik.

Govoreći na HTV-u o svom nekadašnjem odnosu prema bivšim hrvatskim premijerima Ivi Sanaderu i Jadranki Kosor, Pahor se prosječnom slovenskom biraču predstavio kao netko tko je u odnosima s Hrvatskom branio slovenske interese, ali i političar koji bi s predsjedničkog položaja zagovarao dijalog sa svima. Uz to, pametno je izbjegao da odgovara na hrvatskom jeziku iako se njime služi, znajući da bi slovenski birači ocijenili nedomoljubnim.

U ponedjeljak u 12 sati Pahorov politički indeks na društvenim mrežama zato se popeo na 112, dok indeks sadašnjeg predsjednika Danila Tuerka stoji na 24, a kandidata desnice Milana Zvera na 9.

Graf političkog indeksa od početka mjeseca pokazuje da je najmanje oscilacija kod javnosti u odnosu prema aktualnom predsjedniku Danilu Tuerku. Njega većina medija na osnovi klasičnih ispitivanja javnog mnijenja i dalje smatra favoritom u utrci s Pahorom i Zverom.

Službena kampanja za izbore 11. studenoga počinje sljedeći tjedan. Iako rok za prijavu kandidatura još nije istekao, vjeruje se da će u predsjedničkoj utrci biti samo Pahor, Zver i Tuerk, što bi bio najmanji broj kandidata za predsjednika od prvih izbora održanih 1992. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:48