MEDIJSKI RAT

RAST FRANKA POSVAĐAO EKONOMISTE 'Manipuliraju javnošću iznoseći potpuno neprovjerene podatke'

Profesori Ivan Lovrinović i Drago Jakovčević, koji podržavaju Udrugu Franak, našli su se na udaru bankara i kolega koji ih optužuju za promicanje neznanstvenih ideja
 Goran Mehkek / CROPIX

Ekonomski fakultet u Zagrebu kao institucija ne stoji iza stavova nijednog od svojih profesora i znanstvenika, a svaki od njih ima pravo isticati svoje mišljenje - rekao je dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Lajoš Žager kratko kometirajući pismo koje mu je uputila Hrvatska udruga banaka (HUB) i na koje joj, kako je istaknuo, upravo tim riječima planira odgovoriti.

U tom pismu HUB je od Žagera zatražio izjašnjavanje o tome podržava li fakultet pojedine izjave svojih profesora Drage Jakovčevića i Ivana Lovrinovića koje smatraju netočnima i štetnima. Riječ je o najglasnijim kritičarima banaka i politike Hrvatske narodne banke.

“Već dulje vrijeme, ovi profesori manipuliraju javnošću i građanima iznoseći potpuno neprovjerene podatke, ishitrene ocjene i stručno neutemeljene tvrdnje o poslovanju banaka i funkcioniranju hrvatskog financijskog sustava. Drastično je to došlo do izražaja u opetovano ponavljanim tvrdnjama da banke manipuliranjem tečajem ostvaruju ekstraprofite na račun svojih klijenata te da nisu imale obaveze u stranoj valuti. To je potpuno netočno i neutemeljeno jer ne stoji ni u jednom poznatom podatku, a izravno je demantirano podacima Hrvatske narodne banke”, napisali su iz HUB-a dekanu Ekonomije. Sudeći prema njegovoj reakciji, fakultet za žalbu HUB-a nema razumijevanja.

No, profesori Lovrinović i Jakovčević našli su se odmah potom i na udaru kritika mladog znanstvenika Vuka Vukovića iz Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta, koji je na društvenim mrežama postavio pitanje njihova znanstvenog integriteta. Tako je otvorio i pitanje čime ekonomisti koji zastupaju neke stavove pred nestručnom javnošću trebaju dokazivati da su u nekom području relevantni autoriteti.

- Ne smeta mene što oni imaju pravo govoriti. Smeta me što već cijelo desetljeće propagiraju ideje koje bi uništile ovu zemlju.

Ne bih inače uopće reagirao, ali nužno je reagirati sada kad se otvara mogućnost da Vlada neke od njihovih ideja primijeni tražeći rješenje za probleme s kreditima u švicarskom franku. Prvenstveno opasnima smatram njihova prijašnja izlaganja o potrebi devalvacije kune - kaže Vuković i ističe da se stavovi Jakovčevića i Lovrinovića ne temelje na međunarodno priznatim znastvenim radovima, nego na njihovu “piskaranju”. Lovrinović nije htio komentirati ni pismo HUB-a ni Vukovićevu kritiku, dok je Jakovčević za Vukovića rekao: “To je mladi dečko koji nema pojma i mora naučiti računovodstvo”.

- Objavljujem radove u časopisima u kojima ih je potrebno objavljivati radi napredovanja u zvanju - kaže Jakovčević, koji smatra da baza međunarodno priznatih časopisa World Of Science nije relevantna za ekonomsku struku. Ipak, 20-ak hrvatskih ekonomskih znanstvenika uspješno objavljuje u svjestki relevantnim časopisima i u toj je bazi.

Kad je riječ o problemu s kreditima u švicarskom franku, stavovi Lovrinovića i Jakovčevića mogu se sažeti u tvrdnju da su banke građanima zapravo dale kredite u kunama, a ne u švicarskim francima. Jednako tako, i da su svi krediti u eurima zapravo kunski krediti te da ne postoji trošak koji bi HNB trebao pokrivati smanjivanjem državnih rezervi da bi se ukinula valutna klauzula.

- Ako je kuna stabilna valuta prema euru, tada nema potrebe za valutnom klauzulom u euru i građani mogu otplaćivati kredit u kunama u kojima primaju plaću, a kamata ne mora biti veća zbog straha od slabljenja kune jer i sam HNB kaže da je kuna stabilna - tvrdi Jakovčević. HNB je u svojoj analizi konverzije kredita istaknuo da bi ona prema mađarskom modelu podrazumijevala smanjivanje državnih rezervi za 7,8 milijardi kuna ili 73 posto, što bi moglo imati ozbiljne posljedice za stabilnost financijskog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 06:36