MEĐUNARODNA POTRAGA

RASPISANA CRVENA TJERALICA Interpol ponovno traži direktora MOL-a Zsolta Hernadija

Zagreb, 300109.Ministarstvo gospodarstva, Vukovarska ulica 78.Potpredsjednik Vlade Damir Polancec i predsjednik Uprave MOL-a Zolt Hernadi potpisali su dva ugovora (o plinskom biznisu i medjusobnim odnosima), a zatim su predsjednici uprava Ine i Plinacroa potpisali ugovor o kupoprodaji skladista plina Okoli.Na fotografiji: Damir Polancec i Zolt Hernadi.Foto: Vjekoslav Skledar / CROPIX
 Vjekoslav Skledar / CROPIX

Prvi čovjek mađarskog MOL-a Zsolt Tamas Hernadi, optužen u Hrvatskoj za podmićivanje bivšeg premijera Ive Sanadera u aferi Ina-Mol, od utorka je ponovno na “crvenoj” tjeralici Interpola. Međunarodna potraga za Hernadijem objavljena je u utorak nakon što je punih godinu dana bila pod suspenzijom.

U listopadu 2013. godine, nakon što je nadležni sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio istražni zatvor protiv nedostupnog Hernadija, za njim je raspisana međunarodna tjeralica. Međutim, Hernadi je preko svojih odvjetnika uložio žalbu na objavljenu tjeralicu, a Komisija za kontrolu interpolovih datoteka (CCF) krenula je u reviziju. Po preporuci Komisije, Glavno tajništvo Interpola privremeno je povuklo tjeralicu protiv Hernadija iz Intepolovih potražnih evidencija 14. veljače prošle godine. Jednostavno rečeno, tjeralica je suspendirana i više nije bila vidljiva među potjernicama Interpola.

Jutarnji list od Interpola je tada dobio sljedeću informaciju: “Slučaj Zsolta Tamasa Hernadija trenutno je pod revizijom od strane nezavisne Komisije za kontrolu Interpolovih dosjea (CCF). Jednom kada CCF donese odluku utemeljenu na svim dostupnim podacima, informacija (tjeralica) može biti uklonjena iz interpolovih baza, može biti deblokirana ili nadopunjena.”

Komisija je tada, a i u nekoliko navrata kasnije, od hrvatskih vlasti tražila dodatne dokumente i informacije vezane uz proceduru raspisivanja tjeralice u Hrvatskoj, postupku koji se protiv Hernadija vodi u RH, kao i druge podatke koje su smatrali važnima, a Hernadijevi odvjetnici cijelo su vrijeme nadopunjavali svoje žalbene navode, primjerice tvrdnjama da je Hernadi u međuvremenu oslobođen optužbe za isto djelo na sudu u Budimpešti i slično.

Zbog svega toga interpolova Komicija u nekoliko je navrata odgađala konačnu odluku o “spornoj” tjeralici. No, nakon ocjene svih argumenata i jedne i druge strane, Komisija je očito zaključila da je tjeralica za Hernadijem raspisana sukladno proceduri te ju je odlučila deblokirati.

Treba napomenuti da je cijelo vrijeme, od trenutka suspenzije tjeralice, za Hernadijem bio na snazi europski uhidbeni nalog. Mađarsko pravosuđe ga je i razmatralo, ali je zaključeno da mu se neće udovoljiti uz obrazloženje da bi to bilo protivno mađarskim nacionalnim interesima.

USKOK tereti Hernadija da je Sanaderu isplatio 10 milijuna eura mita kako bi MOL dobio prevladavajuća upravljačka prava nad Inom prilikom sklapanja izmjena i dopuna međudioničarskog ugovora početkom 2009. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 23:38