'MAĐARI, GDJE JE VLAK?'

RANKO OSTOJIĆ POSLAO PORUKU IZ OPATOVCA 'Ne znam zašto nam Mađari ne vraćaju naš vlak. Nešto pregledavaju, valjda traže neki eksploziv...'

Opatija, 080414.U Grand hotelu 4 opatijska cvijeta odrzavaju se tri ministarske konferencije vezane uz granicnu sigurnost, migracije te regionalnu policijsku suradnju. Danas je otvorena konferencija pod nazivom Suvremeni izazovi u regionalnoj policijskoj suradnji, a suorganizirali su ju Ministarstvo unutarnjih poslova RH i ministarstvo pravosudja Svicarske Konfederacije. Konferenciju su otvorili svicarska ministrica pravosudja i unutarnjih poslova Simonetta Sommaruga i Ranko Ostojic, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova.Na fotografiji: Ranko OstojicFoto: Tea Cimas / CROPIX
 Tea Cimaš / CROPIX

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji u Opatovcu operativno koordinira sa svim aktivnostima vezanim uz prihvat, smještaj i daljnji transport imigranata, rekao je kako će svima koji to zatraže biti omogućeno dobivanje azila u Hrvatskoj. One pak koji to ne žele i dalje će se prevoziti prema susjednim zemljama Schengena. Rekao je i kako još uvijek nije riješen povratak vlaka koji je ostao u Mađarskoj u petak navečer, nakon što je iz Hrvatske dovezao 1000 izbjeglica i imigranata.

- Oni tamo nešto pregledavaju, a ja ne znam što traže. Valjda neki eksploziv? Nije mi jasno što im toliko treba, a mi smo im voljni poslati naše stručnjake da im pomognu i ubrzaju proces, jer bi bio red da nam vrate vlak. Inače, i ministar Hajdaš Dončić i ja prihvaćamo svu odgovornost za odlazak tog vlaka u Mađarsku i opet bismo to ponovili, kao što su vam uostalom rekli i policajci i strojovođe koji su tamo bili. Kaznene prijave iz Mađarske? Preuzimam svu krivnju na sebe - rekao je Ostojić, dodavši i kako, s obzirom na stalni priljev izbjeglica iz Srbije očito postoji dogovor Srbije i Mađarske da ih prevoze prema Hrvatskoj.

- Horgoš je prazan i tu je očito riječ o dogovoru. Ne znam zašto to rade tim napaćenim ljudima, umjesto da im skrate rutu i odvezu ih ravno prema Mađarskoj, na što ih ja pozivam - kazao je ministar, koji je i osobno u autobusu pozdravljao izbjeglice njihovim pozdravom. Osvrnuo se i na potpisivanje koalicijskog sporazuma stranaka Domoljubne koalicije okupljenih oko HDZ-a, koje je održano na jednom OPG-u u Vukovaru.

- Čujem da organiziraju neku zabavu, pa eto mogli su u sklopu toga, kad već pokazuju toliku empatiju prema izbjeglicama, i sami osigurati dva autobusa pa ih prevesti do granice, rekao je Ostojić.

Ministar Ostojić danas se i u objavi na svojem Facebooku profilu zahvalio svima koji sudjeluju u rješavanju izbjegličke krize.





Želim se zahvaliti građanima i građankama naše ponosne Hrvatske koji izražavaju solidarnost sa izbjeglicama....svima...

Posted by Ranko Ostojić on Monday, September 21, 2015




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:57