PRILIKA ZA POSAO

RADNO MJESTO ŠPIJUN Sigurnosno-obavještajna agencija javno traži tajne agente

 Srđan Vrančić/CROPIX

Prvi put u povijesti Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) na svojim je internetskim stranicama objavila javno izvješće o svojem radu, u kojem su iznesene informacije o njezinu ustroju, kao i sigurnosne procjene i ciljevi. Iako u izvješću, koje ima pedesetak stranica, nema senzacionalnih otkrića, samu činjenicu da je ono prvi put javno objavljeno sigurnosni stručnjaci ocjenjuju velikim iskorakom, piše Sloboda Dalmacija .

U objavljenom SOA-inu izvješću objašnjava se uloga agencije, pa se tako napominje da se bave samo prikupljanjem podataka te da nisu represivno tijelo niti raspolažu ovlastima pravne prisile prema građanima. U SOA-i nema embarga na nova zapošljavanja, pa eto prilike zainteresiranima. Ravnatelj SOA-e javno ih poziva da se jave na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Pritom je važno znati da zaposlenici ne smiju biti članovi ni jedne političke stranke niti sudjelovati u njihovim aktivnostima.

“SOA ne želi ostati izvan legitimnih očekivanja javnosti o transparentnosti državnih tijela. Stoga se nadam će ovaj dokument dati hrvatskoj javnosti bolji uvid u rad i prikazati njegove rezultate”, navodi u izvješću ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić.

U prošloj godini SOA je obavila više od 5.000 sigurnosnih provjera, odnosno 500-tinjak više nego godinu prije, a proračun im je u protekle tri godine smanjen za 40 milijuna kuna. Iako ukupan broj zaposlenih obavještajaca i dalje ostaje tajna, iz izvješća je razvidno da u strukturi zaposlenih 40 posto čine žene, a 60 posto muškarci, da su zaposleni uglavnom u dobi od 30 do 50 godina, da je manje od 10 posto starijih od 50 godina, te da tri četvrtine zaposlenih agenata ima visoku naobrazbu.

Prvi put u ovom izvješću SOA službeno potvrđuje da se intenzivno bavi praćenjem aktivnosti islamskih ekstremista “džihadista” koji iz susjednih zemalja odlaze na ratišta u Siriji i Iraku. Navodi se da zasad nisu identificirane takve osobe s područja Hrvatske, ali da džihadisti koriste hrvatski teritorij kao tranzitno područje.

Iz izvješća se može doznati i da se razgovori s građanima unutar SOA-inih prostorija mogu obavljati isključivo uz suglasnost građana. Isto tako da ne smije biti prisluškivanja razgovora bez odobrenja Vrhovnog suda, ali da mogu izlistavati telefonske pozive te tajno pratiti i snimati osobe na javnome mjestu, piše Sloboda Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 08:15