DRAMA U SPLITU

Radnici Željezare tijelima spriječili odvoženje žice

Kastel Sucurac, 191009.Dvadesetak radnika Zeljezare Split jutros je u prostorijama poduzeca pocelo strajk gladju izrazavajuci na taj nacin nezadovoljstvo teskim stanjem u tvrtki u kojoj je proizvodnja prestala u travnju, te su najavili da nece prekinuti strajk dok se ne ispune njihovi zahtjevi.Trenutacno radnici primaju od Vlade po 2.000 kuna mjesecno, sto je posve nedovoljno za osiguranje egzistencije njihovih obitelji. Strajkasi traze i hitan prekid ugovora s poljskom tvrtkom Zlomrex uz pismena jamstva Vlade, odnosno Fonda za privatizaciju, gdje bi se naveo tocan datum prekida ugovora.Zlomrex je ugovorom iz 2007. godine postao vecinskim vlasnikom zeljezare no, prema tvrdnjama strajkasa, ta poljska kompanija nije ispunila svoje ugovorene obveze i time je zeljezaru dovela u tesko stanje.Radnici u pogonu Zeljezare Split.Foto: Ante Cizmic / CROPIX
 Ante Cizmic / CROPIX

KAŠTELA, SPLIT - Desetak radnika splitske Željezare jutros je u Sjevernoj luci u Splitu doslovce vlastitim tijelima branilo odvoženje šest milijuna kuna vrijedne žice koja je posljednjih godinu i pol dana bila smještena na tom području.

Zaposlenici Željezare smatraju kako je žica koja se jučer pokušala odvesti upravo njihova unatoč činjenici da je splitska tvrtka Trast jedan od vjerovnika Željezare navodno tu količinu žice dobila sudskom nagodbom još prošlog ljeta.

Kako nam je potvrđeno od predstavnika sindikata, jutros je u Sjevernoj luci ukrcan jedan kamion žice, a pokušaj da se ukrca još jedan upravo su spriječili radnici koji su organizirali prosvjed, a kako nam je potvrdio sindikalist Mladen Bekavac prošle godine su cijeli slučaj prijavili i Državnom odvjetništvu, policiji i USKOK-u, pa su stoga i očekivali da će se raspolaganje žicom zabraniti sve dok se Željezara ne privatizira i dok ne nađe novog vlasnika.

- Ogorčeni smo što se žica jutros uopće odvozila iz Sjeverne luke, prvo zbog činjenice da se 480 zaposlenika već godinu dana nalazi u iznimno teškom stanju, a stanje tvrtke je neizvjesno. Vrijednost te žice je naših nekoliko plaća i upravo smo stoga svim mogućim silama pa čak i vlastitim tijelima spriječili daljnji izlazak kamiona iz Sjeverne luke a mogu vam potvrditi da ćemo ponovno zauzeti tvornicu i ako treba započeti novi štrajk glađu – kazao je Mladen Bekavac.

Iz Ministarstva gospodarstva apeliraju na vjerovnike Željezare da ne kreću u prisilne naplate zbog potraživanja svojih dugovanja barem do kraj idućeg mjeseca kada bi, kako je najavljeno, trebao biti poznat novi kupac te kaštelanske tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:43