RADIKALNE MJERE

Radnici splitske Željezare počeli najmasovniji štrajk glađu

Neki su na rubu samoubojstva. Sindikalisti štrajkaju i ispred Ministarstva u Zagrebu. Ne pokrene li se do 1. studenoga, proizvodnju će, kako kažu, pokrenuti sami
Kastel Sucurac, 191009.Dvadesetak radnika Zeljezare Split jutros je u prostorijama poduzeca pocelo strajk gladju izrazavajuci na taj nacin nezadovoljstvo teskim stanjem u tvrtki u kojoj je proizvodnja prestala u travnju, te su najavili da nece prekinuti strajk dok se ne ispune njihovi zahtjevi.Trenutacno radnici primaju od Vlade po 2.000 kuna mjesecno, sto je posve nedovoljno za osiguranje egzistencije njihovih obitelji. Strajkasi traze i hitan prekid ugovora s poljskom tvrtkom Zlomrex uz pismena jamstva Vlade, odnosno Fonda za privatizaciju, gdje bi se naveo tocan datum prekida ugovora.Zlomrex je ugovorom iz 2007. godine postao vecinskim vlasnikom zeljezare no, prema tvrdnjama strajkasa, ta poljska kompanija nije ispunila svoje ugovorene obveze i time je zeljezaru dovela u tesko stanje.Zabrinuta lica radnika.Foto: Ante Cizmic / CROPIX
 Ante Čizmić / CROPIX

KAŠTELA - Radnici splitske Željezare počeli su treći ovogodišnji, a prema najavama, najradikalniji i najmasovniji štrajk glađu. Prvi put štrajkaškom odboru koji predvode sindikalisti Tonči Mužić, Mladen Bekavac, Jozo Ivančević, te Katica Nejašmić koji od danas gladuju pred zgradom Ministarstva gospodarstva u Zagrebu u krugu tvornice u Kaštelima pridružilo se oko 20 zaposlenika izražavajući na taj način nezadovoljstvo katastrofalnim stanjem u tvornici u kojoj je proizvodnja stala još u travnju ove godine.

Unatoč tome što im je Uprava zaključala sve tvorničke prostore, radnici su uspjeli ući u salu za sastanke iz koje, kako su Vladi i nadležnom ministarstvu poručili, neće izaći sve dok na stol ne dobiju pismena jamstva za pokretanje proizvodnje. Ne pokrene li se do 1. studenoga, proizvodnju će, kako kažu, pokrenuti sami jer su dovedeni na rub preživljavanja.

Štrajkaši od nadležnih državnih institucija traže hitan prekid ugovora s poljskim Zlomrexom, i to uz pismena jamstva Vlade odnosno Fonda za privatizaciju jer Poljaci, kako navode, nisu ispunili ugovorom potpisane obveze, a tvrtku su prizemljili doslovno do samog dna.

Radnici su na rubu gladi, a neki tanjih živaca i samoubojstva, kreditna zaduženja svakog mjeseca stižu na naplatu za čije financiranje nije dostatan niti minimalac od 2000 kuna koji dobivaju još od travnja ove godine.

- Kod kuće imam nezaposlenu ženu i troje male djece. Uz to što nemam za režije, telefon, struju i vodu, ne znam što ću sutra djeci dati jesti. Nas pet živi od mojih sirotinjskih 2000 kuna, a uz to imam i kredit koji moram svaki mjesec plaćati. Već sada s otplatom kasnim tri rate, jedva krpamo kraj s krajem, a za nekoliko dana nećemo imati što jesti - žali se 32-godišnji Marinko Bačić.

- Sramotno je i žalosno da mi otac umirovljenik sa 1800 kuna penzije hrani ženu i djecu, a i mene kako ne bismo umrli od gladi - dodaje Bačić. Kako nam je potvrdio Ivan Karanušić, radnicima koji su stupili u štrajk glađu danas bi trebali stići i kreveti koje će im osigurati Gradsko društvo Crveno križa Kaštela.

- Moram kazati kako smo dobili zabranu unošenja kreveta, no ako treba, unosit ćemo ih preko tvorničke ograde. Za svaki slučaj ponijeli smo i vreće za spavanje, a večeras će nas 20 noćiti u prostoriji od svega 20 kvadrata jer su sve druge prostorije pod ključem - kazao je Karanušić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita, Zvonko Šegvić izjavio je da informacije o angžmanu Carlson fonda u svezi kupnje Željezare, i to s navodnom odgodom, te uz uvjete koje je postavio državi za preuzimanje uistinu su pokvareni i uvredljivi kako za zaposlenike ove tvornice tako za cijelu Hrvatsku. Šegvić je danas ujutro dao podršku štrajkašima u krugu tvornice koji su javno pozvali kaštelanskoga gradonačelnika Joška Berketa i župana splitsko-dalmatinskog Antu Sanadera da im pomogne na bilo kakav način tijekom rješavanja svog ustavom zajamčenog prava na rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:49