TKO JE KRIVAC ZA PROPAST

Radnice Kamenskog: Da su nas preuzeli Pavić i Todorić, ne bismo bili na cesti

 Matić/CROPIX

- Čisto sumnjam da su u aferu oko Kamenskog upleteni Todorić i Pavić, jer da su oni preuzeli našu tvrtku, ne bismo mi završili na ulici. Oni svoje radnike plaćaju. Da su nas barem oni kupili, ne bi došlo do ovoga i ne bismo propali - kaže nam jedna od radnica Kamenskog.

Ona, pak, smatra da su za kolaps nekada ugledne tekstilne tvrtke odgovorni direktori Antun Crlenjak, Damir Rihtarić i Sanja Krog.

Za Ninoslava Pavića, predsjednika Uprave EPH , i Ivicu Todorića, vlasnika koncerna Agrokor, prvi put je čula kad su se ih neki mediji počeli spominjati.

Službena dužnost

U utorak su predstavnice radnica Kamenskog od glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana dobile na uvid dokumentaciju koja se odnosi na kriminalističke izvide i dopis MUP-a. U ta dva dokumenta jedan je sastavila šefica Županijskog državnog odvjetništva Željka Pokupec, a drugi Vitomir Bijelić.

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije Bijelić tvrdi da kriminalistička istraga, i nakon što su saslušani brojni svjedoci i pregledana opsežna dokumentacija, nije u fazi koja bi rezultirala pokretanjem kaznenih prijava protiv tada odgovornih osoba u Kamenskom za učinjena djela koja se progone po službenoj dužnosti.

Rihtariću prijava

Dopis DORH-a kronološki nabraja sve što je poduzeto u slučaju Kamenskog, uključujući i neke sudske presude te kaznene postupke.

Primjerice, da je protiv Damira Rihtarića podnesena prijava zbog kaznenog djela zloporabe stečaja. Odnosno da je financijski zadužio tvrtku kako bi podmirivao troškove tekućeg poslovanja premda je znao da dugove neće moći vratiti.

Antun Crlenjak, pak, osuđen je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu zbog kaznenog djela povrede dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje prema Zakonu o trgovačkim društvima, a pred istim sudom protiv Crlenjaka vodi se i postupak zbog kaznenog djela zloporabe ovlasti i položaja.

Prijeti mu kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

- Mi smo proživjeli najveću tragediju i ostali bez posla. To je žalosno, jadno i bijedno.

Uskoro bez naknade

Prošlo je već više od godinu dana i mi smo još na burzi. Od veljače nećemo primati nikakvu naknadu. Nadamo se da će se stečaj što prije riješiti jer mi više ne možemo ovako - poručuje druga radnica s kojom smo razgovarali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:23