RUKE SPASA

Radimir Čačić: Jadranka Kosor može računati na HNS

U slučaju da Sanader povuče sa sobom neke od zastupnika, HDZ-ova većina bila bi tanka
Zagreb, 271209.Prvi krug petih predsjednickih izbora Republike Hrvatske.Izborni stozer Vesne Pusic u hotelu Internacional.Na slici: Radimir Cacic i Vesna Pusic.Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
 Sandra Šimunović / CROPIX

ZAGREB - SDP nije spreman podržati Vladu Jadranke Kosor u Saboru, no zato HDZ može računati na HNS. Predsjednik narodnjaka Radimir Čačić je, kako neslužbeno doznajemo, nekim potpredsjednicima HDZ-a jasno dao do znanja kako sada “kad više nema Sanadera”, ako im bude potrebno, mogu računati na potporu njihovih pet zastupnika u Saboru.

Dvostruki pregovori

U slučaju da izbačeni Ivo Sanader odluči aktivirati zastupnički mandat, na što mu moratorij istječe 15. siječnja, i sa sobom povuče još neke od zastupnika, primjerice Marija Zubovića, Jerka Rošina i Petra Selema, a možda i više, HDZ-ova parlamentarna većina bila bi tanka. Stoga se Jadranka Kosor željela osigurati kako bi u slučaju raskola u Klubu HDZ-a njezina Vlada i dalje imala stabilnu potporu u Saboru. Nije trebala dugo čekati - već u ponedjeljak jedan od njezinih potpredsjednika stranke o tome je razgovarao s Radimirom Čačićem.

Dok s jedne stranke pregovara sa šefovima SDP-a Zoranom Milanovićem i IDS-a Ivanom Jakovčićem o Koaliciji za promjene, Čačić očito ne zanemaruje ni mogućnost suradnje s HDZ-om. To ne čudi previše jer se dovoljno prisjetiti kako je i prilikom formiranja sadašnje vladajuće koalicije Čačić bio spreman na razgovore s HDZ-om koji je tada vodio Sanader. Za razliku od HNS-a, SDP odlučno odbacuje mogućnost da podrži HDZ-ovu Vladu u parlamentu.

- Pa kako bi SDP mogao podržavati HDZ-ovu Vladu o kojoj već tri godine govorimo kao o nesposobnoj i korumpiranoj - uzvraća potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić. Na potporu svog najvećeg političkog protivnika HDZ bi, kaže Opačić, mogao računati jedino u slučaju kada bi Hrvatska bila ozbiljno ugrožena, a to, smatra, sada nije slučaj.

Propala ideja

Od predsjednika HSLS-a Darinka Kosora je, podsjetimo, nakon pokušaja Sanaderova puča, potekla ideja da SDP podrži Vladu Jadranke Kosor, a HDZ njihova predsjedničkog kandidata Ivu Josipovića. No, šef SDP-a Zoran Milanović, kako doznajemo, niti malo nije bio sklon takvoj ideji i u startu ju je odbacio.

- SDP je zajedno s HNS-om i IDS-om spreman reuzeti odgovornost za upravljanje državom - poručio je u utorak Milanović, dodajući da SDP nema namjeru nasilno inzistirati na prijevremenim izborima. I Darinko Kosor priznaje da je njegova ideja sada, nakon što je Kosor Sanaderovim isključenjem spriječila njegov utjecaj na Vladu, postala bespredmetna.

Zoran Milanović proskijao pokušaj puča u HDZ-u

- Jeste se odmorili - pitala je premijerka Jadranka Kosor u utorak na prijemu Srpskog narodnog vijeća šefa SDP-a Zorana Milanovića.

- Nisam - odgovorio joj je kratko prvi čovjek SDP-a.

Kosor je pitanjem Milanoviću aludirala na to što šefa oporbe nije bilo u Hrvatskoj u nedjelju i ponedjeljak - upravo one dane kada je, zbog Sanaderova plana da prezume HDZ, prijetila kriza Vlade. Iako bi to trebala biti idealna situacija za oporbu, Milanovića u tih ključnih 48 sati nije bilo u Zagrebu. Poklopilo se da upravo u nedjelju ujutro odvede obitelj na skijanje u Austriju. Vratio se u ponedjeljak, a javnosti se obratio član Predsjedništva SDP-a Ranko Ostojić. Milanoviću ovo nije prvi put da propusti neke najvažnije političke događaje. Primjerice, 2008. je zakasnio na saborsku raspravu o ZERP-u jer mu se na putu ispriječio kamion.

Prije tri godine, nakon što je tek postao šef SDP-a i kada je njegova stranka u Saboru raspravljala o interpelaciji o radu Vlade, Milanović je bio na moru. Zbog rijetkog pojavljivanja u prvom krugu kampanje svog predsjedničkog kandidata Ive Josipovića obraćali su mu se s “gdje je nestao čovjek”, a nije se oglasio u Saboru ni kada se raspravljalo o zahtjevu SDP-a za smjenu Kalmete. ( S. Barilar)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:02