UŽITAK VOŽNJE

PUTUJETE NEGDJE ZA PRODUŽENI VIKEND? Saznajte kako izbjeći najgore gužve na cestama

 Goran Mehkek / CROPIX

U četvrtak je u Hrvatskoj zbog katoličkog blagdana Tijelova neradni dan, koji će brojni građani jamačno spojiti s nadolazećim vikendom pa se, u kombinaciji s pomalo nadirućim turistima iz inozemstva, na hrvatskim cestama, posrbice u pravcima koji spajaju unutrašnjost države s primorjem, može očekivati jači prometni intenzitet.

Istovremeno, Hrvatske autoceste (HAC) objavile su kako je u tijeku sezona radova na održavanju autocesta te su, u cilju smanjenja gužvi, izradile prognozu prometne dinamike koja bi trebala poslužiti kao vodič vozačima koji bi hjteli izbjeći prometne čepove.

HAC najintenzivniji promet u smjeru juga očekuje u srijedu u poslijepodnevnim i večernjim te u četvrtak u jutarnjim satima, dok se gušći promet u obrnutom smjeru očekuje u nedjelju u poslijepodnevnim i večernjim satima.

Pojačan promet u smjeru Lipovca očekuje se u srijedu poslijepodne i navečer te u četvrtak ujutro, dok će gustoća prometa u obrnutom smjeru rasti u nedjelju, posebice u poslijepodnevnim i večernjim satima.

Eventualni manji zastoji na autocestama mogu se očekivati na mjestima izvođenja radova kako slijedi:

Autocesta A3 (Bregana - Zagreb - Slavonski Brod - Lipovac):

1. Privremena regulacija prometa u čvoru Jankomir-smjer Lipovac zbog sanacije kolnika, promet se odvija pretjecajnom prometnom trakom, uz ograničenje brzine od 40 km/h - očekuje se stvaranje manjih zastoja i kolona.

2. Privremena regulacija prometa u čvoru Jankomir-smjer Zaprešić zbog sanacije kolnika (autocesta A2), promet se odvija pretjecajnom prometnom trakom, uz ograničenje brzine od 40 km/h - očekuje se stvaranje manjih zastoja i kolona.

Autocesta A4 (Goričan - Zagreb):

1. Privremena regulacija prometa na dionici od čvora Varaždin do čvora Varaždinske Toplice (zona tunela Hrastovec) zbog sanacije revizijskih okana u lijevoj cijevi tunela Hrastovec, promet se odvija dvosmjerno desnom stranom kolnika (smjer Zagreb), za promet je zatvoren lijevi kolnik (smjer Goričan) - očekuje se stvaranje manjih zastoja i kolona.

2. Privremena regulacija prometa na dionici od čvora Novi Marof do čvora Breznički Hum (smjer Zagreb), zona vijadukta Dugi Vrh zbog sanacije kolnika, promet se odvija pretjecajnom prometnom trakom - očekuje se stvaranje manjih zastoja i kolona.

3. Privremena regulacija prometa na dionici od naplatne postaje Sveta Helena do čvora Sveta Helena (smjer Zagreb) zbog sanacije kolnika, promet se odvija voznom prometnom trakom - očekuje se stvaranje manjih zastoja i kolona.

4. Privremena regulacija prometa na dionici od čvora Popovec do čvora Sveta Helena (smjer Goričan) zbog sanacije kolnika, promet se odvija voznom prometnom trakom - očekuje se stvaranje manjih zastoja i kolona.

Na autocesti A1 tijekom nadolazećeg vikenda neće biti izvođenja radova niti privremenih prometnih regulacija.

U HAC-u navode da se svi radovi na autocestama izvode 'isključivo zbog podizanja razine sigurnosti korisnika u prometu' i tvrde da zbog tehnologije izvođenja radova u većini slučajeva nije moguće prekinuti radove tijekom ovog vikenda.

Najavljeno je i da će tijekom produljenog vikenda biti pojačana ophodarska služba na autocestama.

'U cilju postizanja što boljeg vođenja prometa i sigurnosti korisnika na autocestama, mole se svi vozači za poštivanjem prometne signalizacije na autocesti te da svoju vožnju prilagode uvjetima na autocesti', navode u HAC-u i pozivaju vozače da sve informacije o prometu prate putem HAK-ovih web stranica i radio stanica, a sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnom info telefonu 0800 0422.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:26