POBJEDA NAD FAŠIZMOM

PUTIN ZOVE PREDSJEDNICU NA VELIKO SLAVLJE Kim Jong-un i Nikolić su prihvatili poziv, hoće li i Grabar Kitarović?

 Cropix / AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović na vojnu paradu koja će se 9. svibnja održati u Moskvi povodom velike obljetnice, 70. godišnjice pobjede nad fašizmom i završetka Drugog svjetskog rata, no iz Ureda predsjednice nije dobio odgovor, potvrđeno je tportalu u srijedu iz Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu.

Ministarstvo vanjskih poslova poručilo je da će Hrvatsku svakako netko predstavljati na proslavi, ali će diplomatska razina ovisiti o okolnostima.

Prethodnih godina na tradicionalnoj vojnoj paradi okupljali su se brojni svjetski državnici, a među njima su bili i bivši hrvatski predsjednici Ivo Josipović i Stjepan Mesić.

Međutim, ovogodišnja proslava događa se u u sjeni sankcija Europske unije protiv Rusije zbog njezine umiješanosti u sukobe u Ukrajini.

Sada mnogi svjetski čelnici ignoriraju veliku obljetnicu.

Iznimke su češki predsjednik Miloš Zeman i srpski čelnik Tomislav Nikolić. Svoj dolazak ranije je potvrdio sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un.

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbila je Putinov poziv i najavila da će u Moskvu stići dan kasnije, 10. svibnja na polaganje vijenaca na Grob neznanog junaka, pokraj zidina Kremlja.

Očekuje se da će američki predsjednik Barack Obama također odbiti poziv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:29