ODGOVOR NA KRITIKE

Pusić za FAZ: 'Zadovoljni smo izvješćem Europske komisije, a od Njemačke očekujemo samo pravednu ocjenu!'

 Boris Kovačev / CROPIX

ZAGREB - Hrvatska je vrlo zadovoljna izvješćem Europske komisije o napretku i namjerava do sljedećeg izvješća ispuniti i preostale zadaće, a od Njemačke očekuje samo pravednu ocjenu svojih postignuća, kazala je u srijedu u razgovoru za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Na pitanje je li bila iznenađena ocjenom predsjednika Bundestaga Norberta Lammerta da Hrvatska "očito nije zrela za članstvo", hrvatska ministrica je kazala: "Da, bila sam prilično iznenađena, ne zbog toga što od Njemačke očekujem povlašteni postupak već zbog toga što je ovo bilo najbolje izvješće koje smo od Komisije dobili od početka pregovora u listopadu 2005.".

Izvješće o napretku Hrvatske, dodala je, pokazalo je "dramatična poboljšanja u usporedbi s izvješćem koje je Komisija objavila u proljeće".

"Hrvatska je prva zemlja uopće koja je bila podvrgnuta novom mehanizmu monitoringa EU-a", podsjetila je, dodajući da je Hrvatska, govoreći u postocima, od proljeća do danas, dakle u šest mjeseci, ispunila 80 posto svojih zadaća.

"S obzirom da ćemo mi ući u Uniju 1. srpnja a ne 1. siječnja 2013, u proljeće će biti objavljeno još jedno izvješće. Naravno da smo računali na to da ćemo između jeseni i sljedećeg proljeća ispuniti još neke zadaće. S novim izvješćem smo zbog toga jako zadovoljni. Jednako tako veliko je bilo i naše iznenađenje da su neke strane u Njemačkoj to izvješće razumjele kao negativno", dodala je šefica hrvatske diplomacije.

Milanović optužio HDZ: 'Ogovaraju Hrvatsku u EU i rade veliku štetu!'

Ministrica Pusić je također ocijenila da je dio njemačkih političara protiv daljnjeg proširenja Unije, te kazala da je od hrvatskog veleposlanika u Berlinu zatraženo da političarima ali i njemačkim medijima objasni hrvatsko stajalište, s obzirom da su neke izjave njemačkih političara jako odjeknule u Hrvatskoj.

"Ministar vanjskih poslova Westerwelle me uvjerio da se njemačko stajalište nije promijenilo. Njemačka će paziti da Hrvatska ispuni sve zahtjeve i sve kriterije, te će se ponašati fer, ako mi to učinimo. Više i ne tražimo. Ne tražimo kraći postupak ili povlašteni pristup, samo pravednu ocjenu", istaknula je.

Upitana očekuje li probleme u njemačkom Bundestagu ili nizozemskom parlamentu, hrvatska ministrica je kazala da u Nizozemskoj ne očekuje nikakve probleme, ako Hrvatska ispuni sve uvjete.

"Donedavno, nisam računala ni na probleme u Bundestagu, sada više nisam potpuno sigurna. U svakom slučaju sve što se u Njemačkoj kaže, uzimamo vrlo ozbiljno i računam na to da će se prema nama ponašati fer", zaključila je.

Njemački Bundestag trebao bi, po najavama, pristupni ugovor Hrvatske i Unije ratificirati u proljeće 2013. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 13:51