GDJE JE BIO 'ANKARAN'?

Pusić: Uplovljavanje slovenskog VOJNOG BRODA krši Sporazum. Slovenci: Bio je u našim vodama!

Pusić je u petak od slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca zatražila objašnjenje
 Wikipedia/Arhiva

ZAGREB/LJUBLJANA - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u petak je, nakon upozorenja ministarstva unutarnjih poslova o uplovljavanju slovenskog vojnog broda u hrvatske teritorijalne vode u četvrtak, kontaktirala potpredsjednika slovenske vlade i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca i zatražila objašnjenje nastale situacije koja je, kako tvrdi, "suprotna duhu Arbitražnog sporazuma i šteti njegovoj provedbi", priopćio je MVEP .

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i ovim putem podsjeća kako se sastavni dio Arbitražnog sporazuma, a o čemu je bilo riječi i tijekom službenih razgovora u okviru prošlomjesečnog posjeta slovenskog ministra vanjskih poslova Zagrebu , temelji na tome da su se obje strane dužne suzdržavati provokacija te incidentnih i dvojbenih situacija do donošenja odluke Arbitražnog suda", stoji u priopćenju.

Ministar Erjavec istaknuo je pak, kako prema slovenskim izvorima, nije došlo do uplovljavanja u hrvatske teritorijalne vode. Glasnogovornik slovenske vojske Simon Korez izjavio je u petak za dnevnik "Slovenske novice" da je patrolni čamac "Ankaran" u četvrtak 5. travnja "plovio prema planu", te da se "nalazio unutar slovenskih voda".

Na pitanje je li slovensko vojno plovilo doista prešlo crtu razgraničenje u Savudrijskoj vali, kako tvrdi hrvatski ribar koji je susret sa slovenskim plovilom prijavio hrvatskim vlastima, Korez je odgovorio da se "Ankaran" prema njihovim koordinatama "svakako nalazio unutar slovenskih voda i to u njihovu krajnjem južnom dijelu".

Hrvatsko ministarstvo izrazilo je nadu da u budućnosti neće biti sličnih situacija, te napominje kako će upravo sredinom ovog mjeseca Arbitražni sud započeti s konzultacijama s obje strane.

Inače, 25 metara dugački patrolni čamac "Ankaran" Slovenija je kupila 1996. godine u Izraelu, a može razviti brzinu od 42 čvora. Patrolne brodove iz iste klase "Dvora II" Izrael je prodao i mornaricama Eritreje, Indije i Sri Lanke. Uz "Ankaran" slovenski mornarički divizijun sa sjedištem u Ankaranu kod Kopra raspolaže još i s vojnim brodom "Triglav" kupljenim u Rusiji za 35 milijuna dolara. "Triglav" je dugačak 49 metara i može razviti brzinu od 27 čvorova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:31