IZ BRUXELLESA A. PALOKAJ

PUSIĆ U BRUXELLESU 'Ministre vanjskih poslova država EU upozorit ću na poludjelog ratnog zločinca Šešelja'

 Boris Kovačev / CROPIX

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je danas u Bruxellesu da će tijekom sastanka ministara vanjskih poslova EU, za vrijeme rasprave o BiH, spomenuti i slučaj Šešelj i opasnost koja postoji na putu integracija država regije u EU. Ministrica Pusić je ponovila da Šešelj prije svega šteti samoj Srbiji koja na svojim ulicama ima, kako se izrazila, “jednog poludjelog ratnog zločinca”.

-To je nama susjedna zemlja koja je krenula na europski put i to šteti njihovu europskom putu, prijeti Hrvatskoj, ali i Bosni i Hercegovini, koja je manje stabilna i koja je tek na početku svoga europskog puta. S toga stanovišta to predstavlja jedan potencijalno remetilački faktor u prvom redu u regionalnim odnosima i javnom mnijenju u regiji. To ću svakako spomenuti u kontekstu o BiH i upozoriti na otežavajuću okolnost koja se pojavila, a to je, nemam boljeg izraza, luđački element u regiji, rekla je ona uoči početka sastanka Vijeća vanjskih poslova EU.

HAŠKI TUŽITELJ BRAMMERTZ STIŽE U BEOGRAD 'Nećemo se žaliti na privremeno oslobađanje Šešelja'

Na pitanje hoće li Hrvatska izraziti nezadovoljstvo ponašanjem i Haškog suda u slučaju Šešelj, s obzirom da je on optužen za ratne zločine u Hrvatskoj, Pusić je rekla da nije EU nadležan za taj sud već Vijeće sigurnosti UN-a.

Glavna tema današnjeg sastanka je Ukrajina, ali na dnevnom redu je i njemačko-britanska inicijativa o Bosni i Hercegovini koju su nedavno predstavile zajedno ove dvije države.

Ministrica Pusić je rekla da je ta inicijativa za BiH nastavak onoga što je proljetos pokrenula Hrvatska sa svoja dva "non-papera", prema kojima je u početku postojala određena skepsa, a kasnije je prerasla u britansko-njemačku inicijativu, te sada treba prerasti u inicijativu cijele Europske unije.

"Temeljna ideja novog pristupa Bosni i Hercegovini je preraspodjela koraka u približavanju te zemlje statusu kandidata. Mislim da je najvažnija zadaća novog vodstva u BiH da tijekom svog mandata dovede svoju zemlju do statusa kandidata", rekla je Pusić.

Prema ovoj inicijativi, lideri BiH bi se trebali obvezati I pismeno da će provoditi potrebne reforme a EU će najprije omogućiti stupanje na snagu Sporazuma o Stabilizaciji I Pridruživanju I nakon toga otvoriti I mogućnost da BiH aplicira za članstvo u EU I za dobivanje statusa kandidata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:52