REAKCIJA NA JUČERAŠNJI 'SUKOB' S JOVANOVIĆEM

Pusić o sukobima u koaliciji: Sve je u redu! Ako si ne hofiramo, vama je to odmah sumnjivo!?

'Ja vjerujem u normalan razgovor među ljudima. Čak i među koalicijskim parnerim'
 Davor Pongračić / CROPIX

Sve je u redu u koaliciji. Mislim da ćete nam zabraniti i razgovaranje. Jer, čim razgovaramo, a da si međusobno ne hofiramo, odmah postaje sumnjivo. Ali nije. Ja vjerujem u normalan razgovor među ljudima. Čak i među koalicijskim parnerima, komentirala je ministrice vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić upitana je li njezino glasovanje protiv zakona koji je predložio ministar Željko Jovanović na jučerašnjoj sjednici Vlade, de facto dokaz neslaganja unutar vladajuće koalicije.

Iako kaže da je sve u redu u koaliciji, novinare je zanimalo, misli li da je normalno da premijer podiže glas na sjednici Vlade.

- Svatko ima pravo da podigne glas - ustvrdila je Pusić i nastavila:

- Nitko se nema pravo derati. Ima se pravo ne složiti, ima pravo drukčije misliti, mislim da je to normalna stvar. Ja to ne osjećam kao nekakav problem. Imam povjerenje u razgovor i različita mišljenja među ljudima. Mislim da je to preduvjet zdrave pameti.

Podsjetimo, ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović Vladi je predložio izmjene i dopune Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju na način da se dosadašnje titule 'stručni specijalist' i 'sveučilišni specijalist' izjednače na način da se sve zovu 'sveučilišni specijalist'.

Prema predbolonjskom obrazovnom sistemu nakon četiri godine studija, objasnio je Jovanović, student je s titulom sveučilišni prvostupnik mogao upisati poslijediplomski specijalistički studij nakon čega bi dobio titulu 'sveučilišni specijalist'. No, prema bolonjskom sustavu, student nakon tri godine stručnog studija dobiva titulu 'stručni pristupnik', upisuje još dvije godine specijalističkog diplomskog stručnog studija i završava studij s titulom 'stručni specijalist'.





Jovanović je rekao da se oko izjednačavanja dviju titula u 'sveučilišni specijalist' usuglasio s akademskom zajednicom i rektoratom te je tražio od Vlade da to prihvati. A ministrica Pusić s time se nije složila:

- Ovo izjednačavanje zvanja i naziva na temelju obrazovanja u vrlo različitim institucijama, i s vrlo različitom kvalitetom, možda je malo prenaglo. Ako je moguće, ja bih predložila da se razmotri ovako jedan drastičan skok u izjednačavanju zvanja u različitim tipovima institucija - rekla je Pusić na jučerašnjoj sjednici Vlade, a danas je svoj stav dodatno pojasnila.

- To je jedna tema o kojoj treba, čini mi se, još malo razgovarati. Naime, postoji opasnost. U nekim razdobljima bile su neke visokoškolske institucije sa sumnjivom kvalitetom obrazovanja. U međuvremenu ih više nema, a izdavali su diplome jedno vrijeme. Bilo je slučajeva gdje je bilo 40.000 upisanih na instituciji sa pet zapolenih. I mislim da zato tome treba prići dosta oprezno. To nije pitanje statusa nego osiguravanja kvalitete i kriterija u visokom obrazovanju. Zato mislim da je bilo važno da se o tome porazgovara, da se ne bi jednom stvari, koja se čini tehničko pitanje, doveli u pitanje kriterij u visokom obrazovanju. Ali, to se može osigurati i kroz druge procedure - pojasnila je ministrica vanjskih i europskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:26