ŽELJELA IZBJEĆI NOVINARE

Pusić nije došla u Sabor jer na televiziji sama prati suđenje stranačkom šefu Radimiru Čačiću?

ZAGREB - Do kraja srpnja naš Ugovor o pristupanju EU trebale bi ratificirati još Austrija i Luxemburg, a do kraja godine broj država članica koje su potvrdile naš pristupni ugovor trebao bi se popeti na 23 odnosno 24. Najavio je to danas na zajedničkoj sjednici saborskog Odbora za vanjske poslove i Odbora za europske integracije Hrvoje Marušić, pomoćnik ministrice vanjskih poslova.

Resorno ministarstvo izvijestilo je naime, nadležne saborske odbore o ispunjavanju preostalih obveza iz pregovora o pristupanju EU. Iako najavljena na sjednicu nije došla ministrica Vesna Pusić zbog čega su negodovali članovi Odbora.

- Nije primjereno da ministrica ne dođe bez objašnjenja i isprike. Koje su ju to obveze spriječile da danas bude u Saboru -zanimalo je HDZ-ovca Gordana Jandrokovića, ali i SDP-ovu Tanju Vrbat. Pomoćnik ministrice nije znao odgovor na pitanje zašto nema Vesne Pusić.

- Ne znam razloge nedolaska ministrice. Vjerojatno ima obveze koje su planirane ranije – rekao je Marušić. No, lako se može pretpostaviti kako je Pusić namjerno izbjegla dolazak u Sabor pred brojne novinare na dan kada se očekuje presuda njezinom stranačkom šefu Radimiru Čačiću. Pomoćnik ministrice obavijestio je članove Odbora da je 19. lipnja započeo 6. krug monitoringa Europske komisije o ispunjavanju preostalih obveza, a do 1. rujna je krajnji rok do kada Bruxellesu moramo predati informacije o tome što smo učinili na otklanjanju primjedbi.

- Taj će monitoring biti osnova za izradu sveobuhvatnog izvješća EK u listopadu o našem napretku koji mnoge država članice čekaju prije nego se odluče ratificirati Pristupni ugovor – rekao je Marušić koji je priznao kako su iz EK već dobili najave o 7. krugu monitoringa.

- Ali se on neće odnositi na sva pregovaračka Poglavlja već samo na njih šest u kojima je potreban pojačan napor – kaže Marušić.

- Zbog izvještaja EK iz travnja Vlada je usuglasila Akcijski plan za ispunjavanje preostalih obveza, a predstavnici Ministarstva vanjskih poslova prezentirali su danas što radimo kako bismo otklonili najvažnije primjedbe Komisije. Tako su između ostalog objasnili da smo zbog primjedbi Bruxellesa promijenili neke odredbe Zakona o HRT-u, Zakona o policiji, a u tijeku je usuglašavanje oko Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Također smo EK prezentirali način imenovanja sudaca, ali obavijestili da smo donijeli niz pravilnika radi rasterećenja sudova, te najavili kako je pred potpisivanjem ugovor za Brodosplit kao i traženje rješenja za 3. maj i Brodotrogir. Zastupnicu SDP-a Tanju Vrbat posebno je zanimalo kada se očekjuje ratifikacija našeg Ugovora u Sloveniji.

- Slovenija je malo zaoštrila retoriku. Opet bilateralne probleme odnosno pitanje rješevanje štedišta Ljubljanske banke vezuje uz ratifikaciju što je nama neprihvatljivo. Uskoro će biti sastanak ministrice Pusić sa slovenskim kolegom Erjavcem pa ćemo vidjeti hoće li doći do pozitivnog pomaka– rekao je Marušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:49