NAPETOSTI RASTU

PUPOVAC O VUKOVARU 'Josipović i Karamarko se igraju s vatrom! Ćirilica nije ratni demon'

Bez obzira jesu li potezi Vlade spretni ili nespretni, ovo je pitanje čuvanja ustavnog poretka, poručuje šef SDSS-a
 Vlado Kos / Cropix

VUKOVAR - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac ocijenio je u srijedu u Vukovaru kako je aktualna napeta situacija zbog uvođenja dvojezičnosti u ovaj grad društveno opasna za Hrvatsku.

Skupa sa svojim kolegama saborskim zastupnicima Draganom Crnogorcem i Miletom Horvatom izrazio je žaljenje što je „došlo do narušavanja međuetničkih odnosa, obezvrjeđivanja i poništavanja Ustava i zakona koji su doneseni te do poziva na rušenje vlasti.“ Iza svega, istaknuo je, stoji politički interes.

IVO JOSIPOVIĆ 'Bio sam u pravu kad sam rekao da će se međunacionalni odnosi u Vukovaru pogoršati'

- Bez obzira jesu li potezi Vlade spretni ili nespretni, ovo je pitanje čuvanja ustavnog poretka i elementarne međuetničke stabilnosti u RH. Onaj tko to ne želi vidjeti, od predsjednika Republike do predsjednika opozicije mora znati da se igra sa vatrom. Za mene je igranje s vatrom kada vlastiti Ustav i zakone suspendirate ili dajete za pravo i imate razumijevanje za one koji ih žele suspendirati. Imam najdublje razumijevanje za stradalnike, ali za one koji njima manipuliraju da bi se dokopali vlasti, pa opet nakon toga izglasali Statut u Vukovaru o dvojezičnosti ili Zakon o dvojezičnosti nemam razumijevanja - rekao je Pupovac, koji nije štedio HDZ u svojim rečenicama.

Foto: Vlado Kos/Cropix

- Vrijeme je da se ćirilično pismo prestane koristiti kao sredstvo za stvaranja neprijateljstva, netolerancije i bezakonja. Ćirilično pismo nije ratni demon, niti ratno sredstvo, već komunikacijsko sredstvo. Vrijeme je da se to razumije, jer u suprotnom netko će u cilju svoje političke kampanje i dolaska na vlast uništavati sve ono što je odgovorna državna politika stvarala u proteklih 18 godina. Mi smo na tome s HDZ-om radili zajedno od 1996. do 2011. godine, a danas se to ruši - naglasio je Pupovac, izvijestivši i kako je u noći s utorka na srijedu u Zagrebu skinuta skinuta ćirilična ploča sa sjedišta SKD „Prosvjeta“.

- Tko je i zašto odlučio da ćirilično pismo ne može imati pravo građanstva u Hrvatskoj, koji je taj višnji um koji sebi daje tu vrstu prava? Pri tome se ne osvrćući na to što to znači za Srbe u Hrvatskoj, već se osvrćući samo na jedno, a to je kako iskoristiti atmosferu neprijateljstva, netolerancije i bezakonja da bi se ponovno došlo na vlast. Od onih koji se bore za vlast očekujemo da pokažu spremnost za borbu za zakone, koje su sami donosili. Ovaj grad je 1996., kada sam prvi put došao u njega, bio napaćen, porušen i vrijedan svakog pijeteta, ali ne pijeteta kojim će se obezvrijeđivati nešto što ima vrijednost i što treba čuvati kao zalog da izgrađujemo zajednički odnos u osjećajima pijeteta prema žrtvi Vukovara - rekao je Pupovac, osvrnuvši se i na to što se HDZ u borbi protiv dvojezičnosti u Vukovaru poziva na članak 8. Ustavnog zakona.

- Šefu HDZ-a to su podmetnuli kvazi pravnici i kvazi tumači Ustava, koji se javljaju kad god treba izvrdati Ustav. On bi trebao znati da ga ti fiškali uvode u područje u kojem će kompromitirati sebe, svoja stranku i što je najgore Hrvatsku. Nemire ne proizvodi taj članak, već oni koji ne mogu smisliti ćirilicu i Srbe, ovdje i nigdje drugdje. To je politika koja treba prestati, jer Hrvatska ima prečeg posla. Umjesto da se bavimo tim što smo na rubu bankrota, što gubimo elementarne atribute samostalnosti i perspektivu za sutrašnjicu, vraćamo se u nešto što smo prije 18 godina riješili u samo dvije godine - kazao je Pupovac, izrazivši žaljenje zbog činjenice što je u skidanju jedne ploče sudjelovao i policajac, koji ju je trebao sačuvati.

BURNA NOĆ U VUKOVARU Prosvjed završio u ponoć, zbog skidanja ploča s ćirilicom suspendirano šest policajaca

- Najmanje vidim problem u policajcima koji nisu obavili posao kako valja. Veći je problem davanja prava građanstva stavovima i aktivnostima koji u civiliziranim zemljama to pravo građanstva ne bi imali. Kad dovedete u dilemu ljude je li im važnije poštivanje ustava ili vlastita uvjerenja, ministre i prosječnog čovjeka, što očekivati od policajca nego da i on bude pod dilemom. Ova kampanja treba prestati, jer će se urušiti poštivanje zakona na drugim mjestima, kao što je u našoj skoroj prošlosti već bilo, pa se danas čudimo kako su se dogodile pljačka i narušavanje prava ljudima, otimanje kuća.

Moglo se dogoditi jer je bilo pokriveno patriotizmom. Tako se i danas narušavaju prava jednoj manjinskoj zajednici. Talijani su 48 sati nakon potpisivanja primirja u bivšoj Jugoslaviji mogli početi primjenjivati zakon o dvojezičnosti, s Srbi u Hrvatskoj to ne mogu. Nije pitanje je li policajac izdržao stajati pred ljudima koji ga optužuju da nije patriot. Tu bih tražio odgovornog, a policija će napraviti što mora, pri čemu će biti žrtava, uključujući i tog mladog čovjeka koji zbog manipulacije može ostati bez posla i kakve-takve plaće. To mi je osobno žao - rekao je Pupovac.

Zagreb: Skinuta dvojezična ploča i sa zgrade Srpskoga kulturnog društva "Prosvjeta"

Sa zgrade Srpskoga kulturnog društva "Prosvjeta" u Zagrebu nepoznati je počinitelj, vjerojatno tijekom vikenda, skinuo ploču s natpisom na latiničnom i ćiriličnom pismu.

Ploča nije razbijena, nego skinuta i odnesena. Događaj je policiji prijavljen jutros, nešto iza 9,30 sati, a sve ostalo je pod istragom, doznaje se u zagrebačkoj policiji.

Predsjednik "Prosvjete" Čedomir Višnjić Hini je kazao kako su jutros primijetili da nema ploče na sjedištu društva u Berislavićevoj ulici. Uvjereni su da je ploča skinuta tijekom vikenda, a policiji su na analizu dali snimke nadzorne kamere. (H)

'Istražujemo ovaj slučaj!'

O pitanju dvojezičnosti navodno se prije desetak dana razgovaralo i na satu Hrvatskog jezika u OŠ Siniše Glavaševića. Naime, prema tvrdnjama učenika 6. razreda koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i pismu, nastavnica Hrvatskog jezika na sat je dovela našu književnicu Ivanu Simić-Bodrožić, koja je navodno djeci postavljala pitanja političke prirode, koja se odnose na ćirilicu, odnose Hrvata i Srba, sve to snimala i tražila od djece da se predstave. Navodno je pri tome bilo i izrugivanja prema djeci zbog njihovih imena i izričaja.

- Mi smo upoznati s tim slučajem, o njemu je obaviješteno Ministarstvo obrazovanja i provjeravaju se sve činjenice, a koliko znamo u tijeku je nadzor Prosvjetne inspekcije. Ako je tako kako su djeca izvijestila roditelje, onda je to nedopustivo, a posebno je nedopustivo da ravnateljica škole ( Marija Budimir, op.a.) koja se inače proslavila kao žrtva tzv. političke manipulacije gradonačelnika Vukovara zatvara oči prema tim činjenicama - rekao je Pupovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:27