ŽESTOKA REAKCIJA

PUPOVAC NAPAO BALDASARA ZBOG LJUDI U CRNOM 'Strašno je koliko smo se navikli na fašizam!'

 Duje Klarić / CROPIX

ZAGREB - Članovi Antifašističke lige RH danas su izrazili nezadovoljstvo zbog sudjelovanja splitskog gradonačelnika Ive Baldasara u otvaranju spomen obilježja poginulim pripadnicima IX bojne HOS-a, koja nosi ime zapovjednika ustaških jedinica Rafaela Bobana, te su državne institucije i crkvene vlasti pozvali da se jasno distanciraju od poruka kojima se promoviraju simboli i znakovlje NDH.

Nezadovoljstvo što je u Splitu na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe svečano otkriven spomenik poginulim pripadnicima IX. bojne HOS-a "Rafael vitez Boban", na konferenciji za novinare izrazlili su predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, voditeljica Documente-Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić te predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin.

DEŽULOVIĆ Postrojavanje crnokošuljaša bilo je jedino obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom u Splitu

Podsjetili su da su na svečanom skupu, tijekom kojeg su pripadnici postrojbe nosili zastave s nazivom bojne i natpisom "Za dom spremni", govorili SDP-ov gradonačelnik Splita, HDZ-ov župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, osnivač HOS-a Dobroslav Paraga, jedan od ratnih zapovjednika IX bojne HOS-a Marko Skejo te župnik splitske prvostolnice Tomislav Čubelić, koji je i blagoslovio spomenik.

Pupovac je rekao da su dvojica govornika na tom skupu rekli kako je početak današnje Hrvatske u 10. travnju 1941., što je dan osnivanja NDH, i da ništa između nije povezano s današnjom Hrvatskom. Rekli su kako je to razdoblje "između" produkcija neistine, kazao je Pupovac, naglasivši da je sve to protivno ustavnim vrijednostima RH temeljenim na antifašizmu. Time se najdirektnije negiraju te ustavne odrdbe, naglasio je.

"Od Vlade, predsjednika Republike i crkvenih vlasti očekujemo da se distanciraju od takvih poruka i jasno kažu da ta vrsta legitimiranja ustaške NDH, koja je počinila zločine prema Hrvatima antifašistima, Srbima, Židovima, Romima te zločin izdaje dijelova vlastita teritorija i omogućila okupaciju, ne može imati ništa zajedničko s Danom pobjede i Danom Europe. To je teška uvreda za europski antifašizam i teški revizionizam za one koji su izvojevali pobjedu nad fašizmom, nacizmom i ustaštvom", kazao je Pupovac.

FOTO: BALDASAR PRED LJUDIMA U CRNOM 'Na današnji dan pobjede nad antifašizmom...'

Naveo je da Baldasar nije jedini gradonačelnik koji je sudjelovao u događajima kojima se veliča ustaštvo i "kojima nije problem prije podne sjediti u SAB-u, a popodne s ljudima u crnim uniformama".

Upozorio je da nitko od kandidata za Europski parlament s 25 kandidacijskih lista nije ima potrebu reći da je to antieuropsko ponašanje. "To je zato što smo se navikli na fašizam, samo je pitanje koliko smo se navikli. I to je strašno", kazao je Pupovac.

Da se distanciraju od tog događaja Vladu i SDP pozvala je i Teršelič, koja je rekla da će se Antifašistička liga obratiti i ministarstvima kulture te znanosti, obrazovanja i sporta, kako bi pojačali napore na tome da se što više uči o tradiciji antifašizma.

Upozorila je i da za DORH još uvijek nije sigurno je li pozdrav "Za dom spremni" govor mržnje ili ne. "Sigurni smo da je pozdrav 'Za dom spremni' isti kao i nacistički pozdrav 'Sieg Heil' i nedvojbeno predstavlja govor mržnje", kazala je Teršelič.

Nezadovoljstvo relativiziranjem prošlosti i ustaških zločina izrazili su Habulin i Pusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:53