SABORSKI ZASTUPNIK

PUPOVAC 'Država mora reagirati na Glavašev govor mržnje. To je poziv na nasilje'

Premijeru Vučiću reći ću da je položaj Srba u Hrvatskoj ovisan o odnosima dviju država. Što su ti odnosi bolji, i položaj Srba je bolji
 Tom Dubravec / CROPIX

Uoči dolaska premijera Srbije u Zagreb razgovarali smo s predsjednikom Srpskog narodnog vijeća i zastupnikom SDSS-a Miloradom Pupovcem, koji govori i o napadima kojima je posljednih dana izložen od Branimira Glavaša i HDSSB-a.

Potvrđeno je da na inauguraciju Kolinde Grabar Kitarović dolazi srbijanski premijer Aleksandar Vučić, a srpski mediji navode da bi se trebao sastati s predstavnicima Srpskog narodnog vijeća. Je li to točno?

- Da, susrest ćemo se premijer Vučić i ja i još neki predstavnici Srba.

Znate li tko još dolazi s njim?

- Ne znam.

Znači li njegov dolazak i početak normalizacije odnosa između Hrvatske i Srbije?

- To je sigurno korak prema otvaranju dijaloga koji je zastao i zapao u škripac na relaciji Zagreb - Beograd. Nakon završenih pregovora s Kosovom, nakon intenzivnih i višekratnih razgovora s Tiranom i drugim zemljama u regiji, bilo je, napokon, vrijeme da počnu razgovori sa Zagrebom. I ovo je korak koji bi mogao ići u tom smjeru.

Mislite li da Vučić dolazi jer su ga pritisnuli u Bruxellesu ili se zaista radi o želji službenog Beograda da počnu s ‘otapanjem’ odnosa?

- Ne vjerujem da postoji pojačan stav Bruxellesa o dolasku u Zagreb. Mislim da je premijer Vučić iz dva razloga odlučio doći - jedan je da Srbija ne bi bila jedina zemlja iz regije koja na inaugiraciji ne bi bila zastupljena na najvišem nivou, a drugi da mu, s obzirom na političku kampanju i političko pogoršanje atmosfere u Hrvatskoj koji se tiče položaja Srba, sigurno ne bi išlo na ruku ako ne bi uložio napor da pomogne da se ta atmosfera dalje ne pogoršava.

Znači, srpski mediji su u pravu kada procjenjuju da Vučić dolazi ponajprije kako bi dao podršku srpskoj zajednici u Hrvatskoj?

- To je jedna od stvari koju razumijem da premijer želi dati. No, s druge strane primaran cilj je ipak početak novih odnosa na relaciji Zagreb - Beograd i prevladavanje loše atmosfere koja je stvorena u posljednjim mjesecima, pa i godinama. Tako da je s te strane premijer napravio značajan iskorak time što je sve to stavio na stranu i odlučio prioritet dati prisutnosti Srbije na inauguraciji te brizi o odnosima između Hrvatske i Srbije.

Što ćete mu reći o trenutnom položaju srpske manjine u Hrvatskoj? Hoćete li mu reći da je taj položaj pogoršan ili da stagnira..

- Reći ću mu da je položaj Srba u Hrvatskoj uvelike ovisan o odnosima tih dviju država. Što su ti odnosi bolji, i položaj Srba je, u pravilu, bolji.

Znači da je sada položaj gori?

- Tako je.

Koga smatrate glavnim krivcem za pogoršanje odnosa službenog Zagreba i Beograda?

- U politici, kada se hoće doći do boljeg rješenja, onda se izbjegava razgovor o tome tko je kriv i tko ima veću odgovornost. Važno je da se u politici postave ciljevi kojim se hoće nadići okolnosti koje stvari pogoršavaju. Prema tome - da, bilo je razloga koji su išli u smjeru pogoršanja odnosa zbog izostanka dijaloga između Zagreba i Beograda, zbog nekih otvorenih pitanja. U hrvatskom političkom životu Srbija i regija bile su naglašeno prisutne kao tema, ne uvijek na najsretniji način i nedostajao je jedan iskorak Srbije koji bi pomogao da se to promijeni. Sada taj iskorak čini premijer Vučić.

Očekujete li da će se u mandatu nove predsjednice, Kolinde Grabar Kitarović, ti odnosi unaprijediti ili dodatno nazadovati s obzirom na neke njezine dosadašnje izjave?

- Ne treba suditi nužno ni po čijim prvim reakcijama i izjavama, pa ni izabrane predsjednice. Kada se ekipira i prezume odgovornost, onda će u pravom smislu te riječi imati priliku govoriti kao predsjednica. Mi očekujemo da će to tako i biti. I vjerujemo da će Kolinda Grabar Kitarović kao predsjednica činiti ono što joj nalažu ustavne obaveze i što joj nalaže interes zemlje.

Osobno ste doživjeli prijetnje i govor mržnje od Glavaša i HDSSB-a. Ministar unutarnjih poslova rekao je da u vezi s tim ne čine ništa jer vi najprije trebate podnijeti prijavu. Hoćete li to učiniti?

- Ne. Ministar je to rekao u srijedu, vjerojatno nedovoljno svjestan činjenica da je u događajima u srijedu i četvrtak bilo mnogo više od onoga što je pitanje klevete ili pitanje koje pripada u domenu privatnih tužbi. Bilo je suviše elemenata na koje država ne može ostati nijema s obzirom na odredbe našeg kaznenog zakona kada je posrijedi djelo mržnje i pozivanje na nasilje, kada je posrijedi poticanje na nasilje i nasilne radnje i kada je posrijedi ometanje rada pravosuđa i uvođenje atmosfere straha u okolnostima jednog sudskog postupka. To su suviše ozbiljne stvari kojima će, vjerujem, i ministar, kao i ostali, posvetiti pažnju, a ne u uobičajenoj maniri reći: pa to je stvar privatnog tužitelja, a ne stvar države.

Smatrate dakle da država treba reagirati?

- Apsolutno.

Jeste li napad HDSSB-a i Glašava doživjeli kao napad na sebe osobno ili na cijelu srpsku manjinu?

- Napad koji se dogodio od više osoba nije bio samo na mene nego i na Klub zastupnika SDSS-a.

Napad je išao s namjerom da se taj klub isključi iz Sabora, da ga se stigmatizira i kriminalizira i oduzme mu se legitimitet djelovanja unutar predstavničkog tijela u kojem je već gotovo dva desetljeća. To predstavlja vrlo ozbiljan problem, kojem državne institucije moraju posvetiti adekvatnu pažnju. S obzirom na poruke koje primam od građana, ne samo srpske, nego i hrvatske nacionalnosti, ljudi to doživljavaju kao opći atak na ljudski osjećaj sigurnosti, ljudske slobode i osjećaj mira u zemlji.

Desnica vodi antihrvatsku kampanju

- Koliko radikalizacija desnice koja se u Hrvatskoj zadnjih mjeseci ‘valja’ šteti odnosima i sa Srbijom i položaju srpske zajednice?

- Šteti i jednom i drugom. Šteti političkoj stabilnosti u Hrvatskoj, šteti međuetničkim odnosima u Hrvatskoj, šteti onda i srpskoj zajednici. Nažalost, to ozbiljno narušava i ugled zemlje u Europi i troši energiju na stvari koje nisu od životne važnosti.

- Mislite li da Vlada čini dovoljno kako bi spriječila tu radikalizaciju, jer oko Glavaševih prijetnji su vas uputili da sami podnesete prijavu, šator u Savskoj je nelegalno već više od 100 dana, održavaju se svečani dočeci za ratne zločince...

- Vlada, nažalost, ima protiv sebe čitav niz grupacija koje smatraju da u Hrvatskoj pluralizam može biti samo ukras, a ne i djelatan, onih koji smatraju da samo jedna politička ideja i ideologija može biti istinska hrvatska i koja ima pravo da upravlja Hrvatskom, a svi drugi su nenarodni i nehrvatski. To je jedna ne samo nedemokratska nego i jedna antihrvatska kampanja koja ide na eliminaciju razlika i političkog postupka preuzimajući metode koje ne pripadaju demokratskoj proceduri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 13:21