KRUCIJALAN PODATAK U ISTRAZI

Punac Ivo: Nisam bio u Austriji, a račun s milijun eura nije moj

Šarićev iskaz otkriva kriminalne namjere njegova zeta, ali i austrijske vlasti kao i financijske institucije stavlja u neugodnu poziciju. Sanader je očito imao pomoć moćne osobe s vezama u austrijskoj banci

ZAGREB - Ivo Šarić, punac Ive Sanadera, otac supruge bivšeg premijera , izjavio je da nikad nije imao bankovni račun u Austriji. Podsjetimo, bivšem premijeru u Austriji otkrivena su i odmah potom, prema nalogu hrvatskih vlasti, blokirana dva računa. Na jednom, koji glasi na punca Ivu Šarića, deponirano je milijun eura. Drugi račun, koji glasi na Sanaderovo ime, prilično je skromniji: na njemu je 250 tisuća eura.

Izjava Sanaderova punca, koji nema pojma o vlastitom novcu i računu u Austriji “jer tamo nije bio više od 20 godina” jasno ukazuje na činjenicu da je Sanader želio sakriti podrijetlo spomenutih milijun eura deponirajući ih na ime oca svoje žene, a ne, kako je to u početku napisano, na ime pokojnog oca.

Zemljište na Braču

To je krucijalan podatak za istragu jer otkriva kriminalnu namjeru. Nadalje, punac Šarić otkrio je i da nema veze sa zemljom na Braču površine oko 30 tisuća kvadrata, koja je također upisana na njegovo ime. Vrijednost tih dviju parcela teško je točno odrediti, ali se spominje iznos od oko 150 tisuća eura.

Osim što su Šarićeve izjave prevažne za hrvatsku istragu jer daju jasne indicije da je riječ o Sanaderovu novcu za koji se ne može utvrditi legalno podrijetlo, one istodobno stavljaju u neugodnu poziciju austrijske vlasti i financijske institucije.

Dojava iz Zagreba

Prvi razlog je činjenica da Šarićeva izjava da nije bio u Austriji 20 godina upućuje na to da je Sanader ilegalno otvorio račun na ime druge osobe. Očito je imao i pomoć treće osobe s vezama u banci, što je austrijske vlasti nagnalo da protiv Sanadera pokrenu istragu zbog pranja novca. I ne samo zbog toga: veze Ive Sanadera s tamošnjim establišmentom još su jedan od ciljeva austrijske istrage. Pogotovo u svjetlu informacija da je vlastima u Beču o ta dva računa dojavljeno iz Zagreba.

Bračni par Sanader, u vrijeme dok je dr. Ivo Sanader obnašao dužnost premijera , zaradio je i imao ušteđeno oko 5,5 milijuna kuna. Čak ni da jedne kune od svojih plaća nisu trošili na svakodnevne potrebe, Sanaderovi bi teško tom zaradom mogli opravdati troškove svega onoga što u istrazi isplivava kao potencijalno njihovo skriveno vlasništvo.

Vrijednost svih umjetnina i tajnih računa, o kojima su neslužbeni podaci procurili u javnost, iznosi oko 19,7 milijuna kuna.

Računica je, napominjemo, vrlo gruba i temeljena na podacima koji su javnosti dostupni, ali ne moraju biti potpuno točni. To vrijedi i za podatke iz imovinske kartice Ive Sanadera dok je bio premijer (da ti podaci ne moraju biti točni, uvjerili smo se kad je 2007. u karticu dodao milijun i pol kuna “pokretnina”, što je trebalo objasniti vrijednost satova), a vrijedi, naravno, i za podatke iz istrage koja je tajna i iz koje cure šturi podaci. Kad se ti podaci upotpune novim dokazima, prvotne brojke možda će se pokazati manjima. A možda i većima jer - rekao nam je izvor u tužiteljstvu - “Kako koja informacija stigne, tako nešto novo otkrivamo”.

Što će biti s vilom?

Sanaderov punac Ivo Šarić, osim što je istražiteljima zanimljiv zbog navodnog računa koji glasi na njegovo ime u austrijskoj banci, uskoro neće moći raspolagati ni zemljištem u uvali Krvaca na Braču. Na njegovo ime ondje su 1996. i 2004. kupljene dvije parcele, a na jednu od te dvije (onu kupljenu 2004.) temeljem zahtjeva Županijskog suda u Zagrebu upravo se upisuje zabilježba o zabrani raspolaganja. U gruntovnici Općinskog suda u Supetru još odlučuju o toj zabilježbi, koja je zaprimljena prije devet dana.

Slična zabilježba o zabrani raspolaganja vilom Sanaderovih u Kozarčevoj 21 u Zagrebu zasad nije predana. U Državnom odvjetništvu nisu željeli komentirati zbog čega sjedaju na zemljište na Braču, a ne na kuću u Kozarčevoj, čije su dvije trećine u vlasništvu tog istog punca, a ostatak je upisan na ime Mirjane Sanader.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:25