POSJET BIJELOJ KUĆI

Prvi susret Josipovića i Obame: Bilo je kratko, ali srdačno, Obama me pitao odakle sam...

Josipović je održao predavanje na Columbiji, ali nije se sreo s bivšim premijerom Sanaderom
 AP

ZAGREB - Predsjednik Ivo Josipović u petak se u New Yorku sastao s američkim milijarderom Georgeom Sorosem, koji planira obnoviti rad svoje zaklade Otvoreno društvo u Hrvatskoj, te s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom.

Nakon sastanka Josipović je rekao da Soros još nije definitivno odlučio obnoviti rad svoje zaklade u Hrvatskoj, ali su mu njegovi suradnici dali informacije na temelju kojih može donijeti najbolju odluku. Ratnih devedesetih Otvoreno društvo financiralo je niz nevladinih udruga, među ostalima i onih za zaštitu ljudskih prava, zbog čega su iz desnih krugova bili napadani kao “neprijatelji Hrvatske”.

Na pitanje je li povratak Otvorenog društva pokazatelj slabosti demokracije u Hrvatskoj i nerazvijenosti civilnog društva, Josipović je odgovorio da to nije nužno loš znak.

- Znamo da Hrvatska ima probleme i da treba pomoći nevladin sektor. Razvoj tog sektora pridonosi demokraciji i jača kapacitete vlasti, jer vlast koja komunicira s civilnim društvom može donijeti bolje odluke - rekao je Josipović.

Hrvatski je predsjednik održao predavanje na Sveučilištu Columbia, u kojem je analizirao djelovanje hrvatskog pravosuđa i Haaškog suda u utvrđivanju odgovornosti za zločine tijekom rata u Hrvatskoj 1990-ih. Dvorana je bila posve ispunjena, ali u njoj nije bilo novog znanstvenog suradnika sveučilišta Ive Sanadera, premda su se mnogi raspitivali hoće li doći bivši hrvatski premijer.

Josipović je dan zaključio na večeri koju je američki predsjednik Obama organizirao u čast šefova država koji sudjeluju na zasjedanju UN-a.

- Bilo je kratko, ali srdačno. Obama me pitao tko sam, odakle sam, kakve su nam ambicije... Par riječi, zatim srdačan pozdrav i slikanje, opisao je Josipović susret s liderom najmoćnije svjetske države.

Neki hrvatski čelnici prijašnjih su godina čak i iznimno kratke susrete s američkim predsjednicima koristili za dobivanje publiciteta i političkih poena. Josipović nije takav: - Volim reći istinu. Bilo je korisno i kratko, sukladno prilici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:29